Home Biznis Guverner Softić delegaciju MMF-a upoznao o aktivnostima CBBiH

Guverner Softić delegaciju MMF-a upoznao o aktivnostima CBBiH

0

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić primio je danas u nastupnu posjetu novu šeficu misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu Alinu Lancu.

Softić je delegaciju MMF-a upoznao o aktivnostima CBBiH, istakavši da CBBiH kontinuirano radi na ispunjenju zakonskog mandata i implementaciji svojih strateških ciljeva. CBBiH je ukazala na očuvanje monetarne stabilnosti u BiH, postignutu kroz aranžman valutnog odbora, što je i najveći doprinos u situaciji pandemijske krize i aktuelne geopolitičke situacije. Predstavnici MMF-a su dali punu podršku ovim aktivnostima.

S delegacijom MMF-a razgovarano je i o ekonomskim i finansijskim trendovima, reformama bankarskog sektora, stabilnosti finansijskog sistema, provođenju preporuka misije za procjenu sigurnosnih mehanizama te realizaciji ostalih programa tehničke saradnje MMF-a i CBBiH. U razgovoru je ukazano na kvalitetnu bankarsku koordinaciju i potrebu da se i dalje održava saradnja na nivou Stalnog odbora za finansijsku stabilnost BiH.

Sastanku s delegacijom misije MMF-a, osim šefice misije za BiH, prisustvovao je i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell te drugi članovi delegacije MMF-a i predstavnici Uprave CBBiH, saopćeno je iz CBBiH.

/

Adblock test (Why?)