Home Sport Haos nakon prekida utakmice Veleža i Borca, sudiji zapaljen auto, završili u...

Haos nakon prekida utakmice Veleža i Borca, sudiji zapaljen auto, završili u bolnici, napadnut i trener Borca

0

Jučerašnja utakmica 10. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine Velež – Borac prekinuta je u 82. minuti.

Nakon što je u prvom poluvremenu doveo svoju momčad u vodstvo, kapetan Banjalučana Stojan Vranješ u 82. minuti istrčao je sam na golmana domaćih i zabio za 2:0. Nakon tog gola desetine navijača Veleža utrčali su na teren, a utakmica je prekinuta.

Domaći mediji pišu da je postojao interes za nastavkom utakmice kod oba tima, ali delegat je odlučio prekinuti susret i registrovati ga 3:0 u korist Borca.

S obzirom na to da je odigrano više od 80 minuta i da je prekid izazvan lošom organizacijom utakmice, za koju je odgovoran domaćin Velež, odluka je bila jasna i u skladu s fudbalskim pravilnicima. U slučaju da je susret u istoj minuti prekinut zbog više sile, utakmica bi bila registrirana trenutnim rezultatom.

Velež može očekivati dodatnu kaznu Fudbalskog saveza BiH, a posebno je zanimljivo vidjeti kakva će odluka biti kad se uzme u obzir da neredi nisu prestali ni nakon utakmice. Sucu Sabriji Topaloviću, čovjeku koji je odmah po prekidu dosudio kraj susreta, navijači Veleža zapalili su automobil.

Kako piše Sportsport.ba, dogodilo se to kod Jablanice dok su se suci vraćali iz Mostara. Navodno su u zapaljenom automobilu bili i ostali sudijei a u bolnicu u Jablanicu dovezen i delegat je Adnan Alispahić.

Automobil je potpuno izgorio, unatoč intervenciji vatrogasaca. Prema pisanju portala Sportske.ba, sudac Topalović je navodno i pretučen u tunelu u kojem mu je zapaljen automobil, ali potvrde za to još nema.

Osim suca Topalovića, problema je nakon utakmice imao i direktor Borca Dejan Lukendić, koji je u izjavi za Klix.ba potvrdio da je fizički napadnut.

“Nisam se osjećao sigurno na tribinama, imao sam i jedan napad. Zahvalio bih ljudima iz Veleža, koji su bili korektni i koji su pokušali da sve organiziraju na najvećem mogućem nivou. Pojedinačne ispade navijača ne bih komentirao, verbalno nije problem, ali kada dođe do fizičkog kontakta, kao što je došlo, to nisu napravili pravi navijači Veleža. Domaćin je bio korektan i ljubazan, napravili su sve što je u njihovoj moći i ispalo je tako kako je ispalo. Što ja tu mogu”, rekao je Lukendić za Klix.ba.

Nakon što je u tunelu Lendava između Jablanice i Konjica, sinoć nakon utakmice Velež – Borac, zapaljen je automobil u kojem se vozio sudija Sabrija Topalović, ova informacija je zvanično potvrđena iz MUP-a HNK.

-U utorak navečer, oko 23:45 sati u tunelu Lendava presretnuto je vozilo marke Mercedes u kojem su se nalazili A. Š. (1982.), S.T. (1983.) i A.A. (1971.). Napadači su palicama razbili stakla i ubacili baklju u automobil. Tom prilikom lakše tjelesne povrede zadobila je osoba A.A. kojoj je ljekarska pomoć pružena u Domu zdravlja Jablanica. Napadači su pobjegli u vozilu marke Golf – rečeno je za portal „Avaza“ u Operativnom centru MUP-a HNK. S Topalovićem su u automobilu bili i pomoćnik Admirom Šehović i supervizor suđenja Adnan Alispahić koji je zadobio povrede. Automobil je u potpunosti izgorio. Kako saznajemo pripadnici MUP-a HNK imaju indicije ko je je učestvovao u napadu te se očekuje da tokom dana budu privedeni.