Home Vijesti Hiljade Francuza tražilo socijalnu pravdu, u Parizu okršaji s policijom

Hiljade Francuza tražilo socijalnu pravdu, u Parizu okršaji s policijom

0

PARIZ – Hiljade ljudi učestvovalo je danas u prvomajskim protestima širom Francuske, koji su u glavnom gradu Parizu prerasli u povremene okršaje policije s odvojenim grupama demonstranata, javio je Mond.

Učesnici prvomajskih skupova u Francuskoj zahtjevali su danas socijalnu pravdu i povećanje plata, kao i da predsjednik Emanuel Makron odustane od plana za povećanje starosne granice za odlazak u penziju, javio je Rojters.
Većina skupova bila je mirna, ali je policija u Parizu intervenisala nakon što su anarhisti iz “Crnog bloka” pokušali da podignu barikadu u ulici u blizini Trga Republike, navodi se u saopštenju policije.
Restoran Mekdonalds i agencija za nekretnine na trgu Leon Blum su opljačkani, prozori su im polomljeni, a kante za smeće zapaljene.
U Parizu i drugim gradovima, uključujući Lil, Nant, Tuluz i Marsej, organizovano je oko 250 skupova.
U francuskoj prestonici, sindikalistima su se pridružile političke ličnosti, uglavnom iz ljevice i aktivisti koji se bore za sprečavanje klimatskih promjena.
Učesnici marša nosili su transparente na kojima je pisalo “Penzionisanje prije artritisa”, “Penzionisanje sa 60 godina, zamrzavanje cijena” i “Makron, izlazi napolje”.
“Što je jača mobilizacija za ovaj prvomajski protest, snažnije ćemo moći da utičemo na politiku vlade”, rekao je za Rojters predsJednik sindikata CGT Filip Martine prije početka skupa.
Dodao je da Vlada mora da se nosi sa problemom kupovne moći podizanjem plata.
Lider ljevice Žan-Lik Melanšon, koji je bio treći u prvom krugu predsjedničkih izbora, prisustvovao je pariskom maršu.
“Nećemo učiniti nijedan ustupak po pitanju penzija,” rekao je Melenšon prije početka marša.
Adblock test (Why?)