Home Biznis Hrnjić posjetio Posavski kanton: Sastao se sa poljoprivrednim proizvođačima

Hrnjić posjetio Posavski kanton: Sastao se sa poljoprivrednim proizvođačima

0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je Posavski kanton i održao odvojene sastanke s predstavnicima Vlade i poljoprivrednih proizvođača.

Tokom sastanka u Vladi Posavskog kantona, premijer Đuro Topić i kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić upoznali su ministra Hrnjića sa stanjem u oblasti poljoprivrede Posavskog kantona.

Na sastanku je prezentirano stanje poljoprivredne proizvodnje, te razgovarano o problematici otkupa žitarica iz roda 2022/2023., kao i aktuelnim pitanjima s kojima se susreću poljoprivredni proizvođači i prerađivači.

Sastanku su prisustvovali i federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić i direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka, te zastupnik i član Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Ivo Vincetić, kao i izaslanik i predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Domu naroda Parlamenta FBiH Ilija Ilić.

Istaknuta je obostrana spremnost na nastavak saradnje koja će rezultirati poboljšanjima u sektoru poljoprivrede i unapređenjem poljoprivredne proizvodnje.

– Posavski kanton je najveća žitnica u Federaciji BiH u kojem prvenstveno dominiraju proizvodnje krušnih žita i uljarica. Mi moramo, u vremenima kojima svjedočimo, posebno kroz prizmu rata u Ukrajini, ali i brojnih poskupljenja koja su zadesila naše poljoprivredne proizvođače. Unaprijediti proizvodnju krušnih žita, prvenstveno pšenice, ali i drugih kultura, koje uspijevaju u ovom kraju. Podrška Federalnog ministarstva poljoprivrede, ali i Vlade Federacije BiH na tom putu neće izostati – kazao je ministar Hrnjić.

Poljoprivredni proizvođači Posavskog kantona su u prošloj godini zasijali 9,5 hiljada hektara obradivih površina, te su im isplaćene novčane podrške s federalnog nivoa u iznosu od šest miliona KM što čini 2/3 ukupno isplaćenih novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima Posavskog kantona od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u prošloj godini.

Na sastanku s predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača, organizatorima proizvodnje i predstavnicima veterinarskih stanica razgovarano je o otvorenim pitanjima za koja su interes iskazali poljoprivredni proizvođači, prerađivači i veterinari Posavskog kantona. Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ukazali su na mogućnosti koje nudi ovogodišnji Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju, te izrazili zahvalnost na sugestijama i prijedlozima koje su dobili od poljoprivrednih proizvođača tokom javne rasprave, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

(
)

Adblock test (Why?)