Home Biznis Hrnjić: Zadržati dostignuti stepen proizvodnje malina

Hrnjić: Zadržati dostignuti stepen proizvodnje malina

0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić održao je danas sastanak sa predstavnicima otkupljivača, prerađivača, hladnjačara i poljoprivrednih proizvođača malina.

Tom prilikom su, Fikret Javorovac i Tarik Dobrača, informirali ministra Hrnjića o stanju u sektoru malinarstva kao i aktuelnim izazovima s kojima se suočava taj sektor.

Razgovarano je i o najavljenoj otkupnoj cijeni malina, koju su poljoprivredni proizvođači u prethodnom periodu ocijenili niskom. Učesnici sastanka naglasili su da se radi o robi koja ovisi o ponudi i potražnji na tržištu te istakli problem neprodanih količina iz berbe od prošle godine.

Na sastanku je istaknuta opredijeljenost za rješenja, koja mogu pomoći poljoprivrednim proizvođačima, a sve s ciljem zadržavanja dostignutog prošlogodišnjeg stepena proizvodnje malina u Federaciji BiH.

– Ministar Hrnjić je istakao važnost podrške proizvođačima da bi se zadržao dostignuti nivo proizvodnje. Istovremeno je ukazao na potrebu uključivanja kantonalnih nivoa u rješavanje problema proizvođača i otkupljivača maline, ali i potrebu redefinisanja poticajne politike za sektor malinarstva u narednom periodu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Adblock test (Why?)