Home Vijesti Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a u Vašingtonu

Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a u Vašingtonu

0

ZAGREB – Hrvatska je izgubila spor protiv MOL-a u Međunarodnom centru za rješavanje investiconih sporova u Vašingtonu (ICSID), piše Večernji list.

Mađarski naftni div MOL je krajem 2013. pokrenuo postupak i tužio hrvatsku vladu tvrdeći da nije ispoštovala obaveze iz glavnog ugovora o gasnom poslovanju i iz amandamana.
Večernji navodi, pozivajući se na nezvanične informacije, da će Hrvatska morati da plati između 250 i 300 miliona dolara s kamatama. Inicijalno, MOL je tražio odštetu u iznosu od milijardu dolara.
Pali su argumenti Hrvatske o koruptivnim radnjama i isplaćenom, odnosno primljenom mitu u zamjenu za upravljačka prava MOL-a u Ini i izdvajanju gasnog biznisa, piše ovaj list i podsjeća da je u Hrvatskoj, zbog navedenih radnji, pravosnažno osuđen bivši premijer Ivo Sanader.
Sanader je dobio kaznu od šest godina, a šef MOL-a Žolt Hernadi osuđen je na dvije godine zatvorske kazne.
MOL je arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu pokrenuo 26. novembra 2013. godine, a kao razlog je tada naveo kršenje određenih obaveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj. Zahtjev za arbitražu podnesen je protiv hrvatske vlade putem pravnog zastupnika, međunarodne advokatske kancelarije Veil, Gotshal & Manges, u skladu s Ugovorom o energetskoj povelji.
MOL smatra da hrvatska vlada nije ispunila obaveze iz Glavnog ugovora o gasnom poslovanju i njegovih amandmana na koje se obavezala početkom 2009. Država se tada obavezala da će od Ine preuzeti skladištenje i prodaju gasa i otkupljivati cjelokupnu Ininu domaću proizvodnju gasa po tržišnim cijenama, u periodu od 15 godina, precizira Večernji u tekstu.
Adblock test (Why?)