Home Vijesti Igor Radojičić ima novi angažman

Igor Radojičić ima novi angažman

0

LJUBLJANA – Igor Radojičić, bivši predsjednik Narodne skupštine RS i bivši gradonačelnik Banjaluke, postao je član Stručnog savjeta Foruma za evropski Balkan (FEB), novoosnovane slovenačke nevladine organizacije s sjedištem u Ljubljani, koja će se baviti evropskim integracijama zapadnog Balkana.

Osim Radojičića, u Stručnom savjetu će biti i još neka poznata regionalna imena poput Zorana Zaeva, bivšeg premijera Sjeverne Makedonije, Zlatka Vujovića, generalnog sekretara CeMI-ja i Evropske mreže organizacija za monitoring izbora iz Podgorice i Zefa Mazija, bivšeg glavnog pregovarača Albanije za članstvo u EU i bivšeg pomoćnika direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju.
Kako je naglašeno na internet stranici FEB-a, ovaj forum će se baviti evropskim integracijama regiona i pružati analizu, forume za dijalog i razmjenu mišljenja o izazovima koji stoje pred regionom na evropskom putu.
Radojičić je “Nezavisnim novinam” potvrdio da je prihvatio da bude član ovog savjeta, i najavio da će krajem maja u Ljubljani biti organizovan regionalni okrugli sto na kojem će se razgovarati o evropskim integracijama, a najavio je i dolazak gostiju iz drugih zemalja. Istakao je da u ovom trenutku ne može iznostiti više detalja o ostalim imenima koji su u organizaciji.
Na naše pitanje da li ovaj angažman znači povratak u politiku Radojičić nam je rekao da njegova uloga u ovom tijelu nije politička, već da želi da svojim iskustvom i idejama doprinese evropskim integracijama regiona.
“Radi se o nevladinoj organizaciji koja ima namjeru baviti se dokle smo stigli s evropskim integracijama, kuda idemo i kakva nam je perspektiva u EU. Nije ideja ili namjera da ovo predstavlja neku konekciju s bilo kojom vlašću. Svi smo pozvani s imenom i prezimenom ne kao predstavnici bilo kojih struktura ili partija nego kao pojedinci koji imaju biografiju i koji svojim ličnim stavom i mišljenjem mogu doprinijeti onima koji o evropskim integracijama promišljaju i sa strane zemalja zapadnog Balkana i onih zemalja koje su u EU. Nije neobično da je Slovenija zemlja koja se trudi da bude neka vrsta konekcije EU ka zapadnom Balkanu i zato će biti domaćin jedne ovakve organizacije i foruma. Moje članstvo u forumu nema nikakvu implikaciju za domaći politički život”, rekao nam je on.
Radojičić je dao intervju na internet stranici FEB-a, u kojem je upozorio da EU i dalje nema jasnu viziju oko članstva regiona u EU. Naglasio je da je BiH idalje zarobljeno društvo bez vizije ili zajedničkog cilja. 
“Mijenjaju se političke elite i slijeva i zdesna, ali ostaju ista pitanja i iste osnovne razlike. S vremena na vrijeme pojavi se neko ko je malo spremniji za dijalog, ali oni brzo budu zamijenjeni tvrdolinijašima i populistima koji samo naglašavaju razlike. Domaći političari su više preokupirani lokalnim svađama i krizama nego suštinskim napretkom”, rekao je Radojičić, između ostalog, u intervjuu.
Adblock test (Why?)