Home Politika “Igrarijom oko PDV-a i akciza političari su pokazali da se neće odreći...

“Igrarijom oko PDV-a i akciza političari su pokazali da se neće odreći novca i zato moraju izgubiti izbore”

0

Prvo pandemija, a sada i galopirajuća inflacija gurnuli su stanovnike Bosnu i Hercegovinu u još dublje siromaštvo.

U BiH su gladne bebe- od novembra prošle godine imamo javnu kuhinju za bebe; djeca- već pune četiri godine ima javnu kuhinju za djecu, penzioneri- prosječna penzija u RS je oko 475 KM, u FBiH, nešto preko 500 KM, čak i radno sposobno stanovništvo- tokom prošle godine čak 59% zaposlenih je primalo platu ispod prosječne koja je iznosila 998 KM!

Nažalost vlasti, osim podjele jednokratne pomoći u predizborne svrhe, teško da su bilo šta preduzele da pomognu stanovništvu, a sagu o ukidanju akciza i nižim stopama PDV-a slušamo i gledamo mjesecima.

A ono što desilo juče, vjerovatno može da se desi samo u BiH. Podsjetimo, Dom naroda Parlamenta BiH je ukinuo akcize na naftu, ali od jeftinijeg goriva nema ništa. Razlog- usvojeni tekst u Dom naroda Parlamenta BiH je različit od teksta usvojenog na Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Prije sedam dana usaglašena je i nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto na luksuznu robu, ali još uvijek nije precizirano na koju bi se robu primjenjivatale ove stope PDV-a.

Nadalje, niže stope PDV-a ne znači nužno i niže cijene, na to ekonomisti odavno upozoravaju.

Igrarija oko PDV-a i akciza jasno pokazuje da političari ne žele da se odreknu novca i sebi uskrate za bilo šta, jasan je ekonomista Zoran Pavlović.

“Došli su u poziciju da sada imaju mnogo novaca, kada sve saberemo to je milijarda od početka ove godine. To je novac koji njima treba da se mogu rastrošno ponašati u predizbornoj kampanji, računajući da će na taj način moći da podmite glasače. Prisjetite se samo da su iz Kompezacionog fonda odobrili 3 miliona za poljoprivredu, ali ne za poljoprivrednike, već za asfalt kroz sela. To je potpuno odsustvo bilo kakvog senzibiliteta prema građanima i zato moraju izgubiti izbore, ja sam siguran da tu nema više pozicija koje bi ih mogle spasiti, a to se može i vidjeti. To što kupe, to mogu i da ostvare, ali za sve ostalo iskreno sumnjam. Oni sve što rade, sve čemu svjedočimo, rade na jedan divljački način da njih očigledno uopšte ne interesuje stanje u kome se nalaze građani, situacija u ekonomiji, situacija sa platama troškovima. Ali to tako ide, stara izreka kaže -krčag ide na vodu dok se ne razbije, pa vidjećemo kako će biti”, ocjenio je za BUKU Pavlović.

Ekonomista Faruk Hadžić podjeća da je inflacija u Bosni i Hercegovini, prema posljednjim dostupnim podacima na rekordnom nivou, što je u velikoj mjeri i zasluga donosioca odluka zbog izostanka mjera za pomoć građanima i privredi.

Jednokratne pomoći, kojima smo svjedočili u oba entiteta, dodaje, ne mogu riješiti sistematski problem inflacije, što se moglo olakšati da su donesene pravovremene i adekvatne mjere poput privremenog ukidanja akciza na gorivo.

Da je na vrijeme smanjena cijena goriva u Bosni i Hercegovini, jasan je Hadžić, danas bi imali dosta manji nivo inflacije, jer su cijene energenata dovele do spiralnog rasta i cijene drugih proizvoda.

“Danas, kada bi i stupile na snagu izmjene Zakona o akcizama i PDV-u, ne bi imali ni približno iste efekte, da je to urađeno na vrijeme. Ukidanje naplate akciza na gorivo na 30 dana neće dovesti do ciljanih efekata, jer su najave da će cijene energenata nastaviti da rastu i u narednom periodu. Zbog toga, građani neće moći osjetiti ni eventualne olakšice do kojih može doći smanjivanjem stope PDV-a na osnovne namirnice, jer može doći do daljnjeg rasta osnovice za obračun PDV-a, tako da će u konačnici i sa nultom stopom pojedini proizvodi biti skuplji”, zakljuio je Hadžić za BUKU.

Podsjetimo na kraju da se početkom sedmice oglasila i Uprava za indirektno oporezivanje BiH navodeći da je ideja o nižem PDV-u neprovodiva.

Kao razlozi su navedeni obaveza izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, obrasca PDV prijave, izmjene stopa i evidencija u vezi sa fiskalnim kasama, izmjene softvera i poreskih evidencija kod obveznika registriranih za PDV, a sve je to nemoguće, kako su naveli, izvršiti u roku od osam dana od dana donošenja eventualnih izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here