Home Biznis Inspektori u SBK i KS zatekli 21 radnika na crno

Inspektori u SBK i KS zatekli 21 radnika na crno

0

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH jučer su na području Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona izvršili 72 inspekcijska nadzora u kojima je zatečen 21 radnik na crno, a izdato je 35 prekršajnih naloga.

U 72 kontrole obuhvaćeni su porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, građevinarstva, priređivanja igara na sreću klađenjem i ostale uslužne djelatnosti.

“S ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno na području Kantona Sarajevo, kontrole su izvršene u općinama Vogošća, Novo Sarajevo, Ilidža, Novi Grad, Centar i Stari Grad. Na području Srednjobosanskog kantona kontrole su izvršene u Gornjem Vakufu, Travniku, Novom Travniku, Kiseljaku, Fojnici, Bugojnu i Busovači”, navodi se u saopćenju Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 21 neprijavljenog radnika, 18 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, četiri obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i jednog obveznika koji je obavljao rad bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je šest objekata i izdato je 35 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 87.000 KM.

“Porezna uprava Federacije BiH će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima”, stoji u saopćenju.

Adblock test (Why?)