Home Vijesti Istraživanje: Ministri iz Srbije “najsiromašniji” u regionu

Istraživanje: Ministri iz Srbije “najsiromašniji” u regionu

0

BEOGRAD – Predsjednica i ministri Vlade Srbije imaju najmanje plate u odnosu na njihove kolege iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, pokazuju podaci koje su uporedili novinari N1 iz regiona.

U zajedničkoj priči N1 centara iz Beograda, Zagreba, Sarajeva i Ljubljane pokazalo se da najviše zarađuju ministri i premijer iz Slovenije, potom iz Hrvatske, te predsjedavajuća i članovi Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, a najmanja mjesečna primanja imaju članovi Vlade Srbije.
Andrej Plenković, hrvatski premijer, prema podacima iz njegove zvanične imovinske karte, mjesečno zarađuje 3.195 evra, dok njegova koleginica iz Srbije Ana Brnabić za istu funkciju prima dva i po puta manju platu, i to 1.236 evra.
Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH, ima primanja od oko 2.813 evra ili 5.500 maraka.
Robert Golob, predsjednik Vlade Slovenije, prema podacima za februar 2023. godine, imao je mjesečnu platu od 3.927 evra.
Plate ministara u prosjeku u Srbiji su takođe najmanje i iznose 1.059 evra. U Hrvatskoj su prosječne ministarske plate 2.970 evra, a plate članova u Savjetu ministara BiH su 2.608, a dok su u Sloveniji 3.445 evra.
Plate članova u Savjetu ministara u Bosni i Hercegovini su izjednačene i svi ministri mjesečno primaju 5.100 maraka, odnosno oko 2.608 evra.
Prema posljednje objavljenim podacima, u imovinskim kartama na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, najveću platu u Srbiji ima Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova. Njegova plata iznosi 2.294 evra, što je skoro duplo više od primanja premijerke.
Dok većina ostalih ima nešto više od 1.000 evra, jedino ministar finansija Siniša Mali i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović imaju ispod 1.000 evra, tačnije 878 i 917 evra.
Troje ministara su se odrekli ministarskih plata, a to su ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka za brigu o porodici Darija Kisić, ministarka nauke Jelena Begović i ministar državne uprave Aleksandar Martinović.
Grujičićeva je u imovinskoj karti prijavila skoro 2.900 evra mjesečno koje prima iz Kliničkog centra i Medicinskog fakulteta.
Kisićeva ima mjesečnu zaradu više od 1.800 evra kada se saberu primanja sa Medicinskog fakulteta Kosovska Mitrovica i Medicinskog fakulteta u Beogradu.
Martinović, kako je prijavio, zarađuje oko 2.000 evra, sa nekoliko mjesta: Pravni fakultet u Novom Sadu, Skupština opštine Ruma te Visoka medicinska škola u Ćupriji.
Begovićeva prihoduje na Institutu za molekularnu genetiku oko 1.090 evra.
Dodatke na ministarske plate kroz članstvo u Upravnom odboru Fonda za razvoj imaju Siniša Mali, Irena Vujović, Tomislav Momirović, Nikola Selaković i Edin Đerlek, koji se kreću od 366 do 638 evra.
Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković uz ministarsku platu prima novac i za članstvo u timu za podršku pregovorima u Ministarstvu za evropske integracije  306 evra, a ministarka pravde Maja Popović dodatnih 383 evra kao ispitivač u Komisiji za polaganje državnog stručnog ispita u Ministarstvu državne uprave.
Ministar sporta Zoran Gajić pored plate ima i nacionalnu penziju od 1.904 evra. (N1)
Adblock test (Why?)