Home Vijesti IT Srbija u novom Startup Genome izvještaju

IT Srbija u novom Startup Genome izvještaju

0

Izvještaj o globalnom startap ekosistemu za 2023. koji sprovodi Startup Genome i Globalna mreža preduzetništva, predstavljen je na The Next Web konferenciji u Amsterdamu. Na osnovu podataka o 3.5 miliona startap kompanija u više od 290 globalnih ekosistema, izvještaj pruža nove uvide i saznanja o trendovima startap ekosistema širom svijeta, dok stručnjaci, lideri i lokalni ključni igrači dodatno doprinose kvalitetu podataka.

U okviru ovogodišnjeg izvještaja mjereni su startap ekosistemi Beograda i Novog Sada, a ovo su neki od ključnih nalaza:
– Beograd i Novi Sad su od 1. jula 2020. do 31. decembra 2022. godine stvorili vrijednost ekosistema od 1.116.736.155 dolara, što predstavlja rast od 75,41 odsto u odnosu na prethodni period. Vrijednost ekosistema izražena je kroz ekonomskoi uticaj, izračunat kao vrijednost exita i valuacije startapa.
– Prepoznati smo među 20 najboljih evropskih ekosistema po dostupnim talentima – u kategoriji koja mjeri sposobnost zapošljavanja tehnoloških talenata.
– Gejming, blokčejn kao i oblast koju čine medtech, biotech i healthtech su najistaknutiji sektori zbog broja talenata, resursa, podrške i aktivnosti startapa.
– Baza tehnoloških talenata, poreske olakšice i međunarodna povezanost navode se kao razlozi zbog kojih bi poslovanje startapa trebalo da se preseli u Beograd i Novi Sad.
– Ukupna vrijednost exita od 2018. do 2022. godine iznosi 647 miliona dolara. ​
– Srbija ima više od 45.000 visoko kvalifikovanih tehnoloških profesionalaca.
“Veoma smo ponosni što radimo zajedno sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Inicijativom Digitalna Srbija kako bismo istakli njihove uspješne priče u Beogradu i Novom Sadu i podijelili sa svijetom vrhunske mogućnosti koje vidimo za nastavak snažnog preduzetničkog rasta u regionu. Uzbuđeni smo što su Beograd i Novi Sad dio naše globalne mreže vodećih svjetskih inovatora, i radujemo se daljem uspjehu kroz snagu povezanosti i mogućnost da zajedno dijelimo ključne uvide, najbolje prakse i učenja za budućnost”, izjavio je Stefan Kuester, rukovodilac strategije ekosistema u Startup Genomeu.
Ključne teme ovogodišnjeg Startup Genome globalnog izvještaja uključuju inflaciju, regulaciju vještačke inteligencije, privlačenje talenata, globalno finansiranje VC fondova i širok spektar analiza podsektora tržišta. Izvještaj takođe rangira 30 najboljih, kao i 10 drugoplasiranih globalnih ekosistema a uključuje i rangiranje 100 najboljih ekosistema u nastajanju.
 “Kroz ciljana ulaganja, strateška partnerstva i politike koje promovišu inovacije i preduzetništvo, radimo na stvaranju okruženja u kojem srpski startapi mogu da napreduju. Sa našim fokusom na građenje blokčejn ekosistema, vještačke inteligencije i drugih tehnologija u nastajanju, uvjereni smo da će Srbija postati pokretačka snaga u globalnom inovacionom sektoru”,  izjavila je dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, prenosi “Biznis u regionu”.
Izvještaj o globalnom startap ekosistemu za 2023. godinu je kreiran u partnerstvu sa organizacijama Global Entrepreneurship Network, Dealroom i Crunchbase i pruža neprocenjiv uvid i smernice o tome kako promovisati napredne startap zajednice, one koje su motor za otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski rast, .
Adblock test (Why?)