Home Vijesti Izložba “Dekorativna sopstva” Borjane Mrđe u Kulturnom centru Trebinje

Izložba “Dekorativna sopstva” Borjane Mrđe u Kulturnom centru Trebinje

0

TREBINJE – Gostujuća izložba Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) banjalučke umjetnice Borjane Mrđe u Kulturnom centru Trebinje biće otvorena u subotu, 17. juna, u 20 časova.

“Radovi u mediju slika, slika-objekata, crteža i video-instalacije koje obuhvata izložba rađeni su za doktorski umjetnički projekat na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu. Polazna tačka oko koje se gradi cjelokupni koncept izložbe jeste košulja kao predmet porodičnog nasljeđa, koju je umjetnica dobila od bake prije njene smrti. Košulja je nijemi svjedok individualnog i kolektivnog identiteta, koju je nosilo tri generacije žena i u koju su upisani događaji i intimni doživljaji vremena u kojem su one živjele”, navodi se u saopštenju  MSU RS.
Na ovaj način umjetnica preispituje odjevni proces odvajanjem od samog tijela, povezujući mitološke konstrukcije i porodičnu istoriju sa trenutnim okolnostima u kojima haljina postaje dekorativna površina otvorena za različita upisivanja kodova.

“Odjeća je kao predmet kulture povezana sa konstruisanjem identiteta, a posmatra se kao specifična slika prostora i vremena, koja povezuje pojmove individualnog, kolektivnog i univerzalnog. Praznina (figuralna) koja je podjednako privlačna i uznemirujuća dobija kvalitet koji je istovremeno vanvremenski i neposredan, prolazan i trajan, ukazujući nam na tijela koja samo privremeno borave u odjeći i arhitektonskom prostoru. Umjetnica nam u konačnici ukazuje na prolaznost kako tijela, tako i odjeće, odnosno materije uopšte, pokušavajući da kroz radove rekonstruiše i sačuva određena sjećanja”, pojašnjeno je iz MSU RS.
Ovaj umjetnički projekat je prošle godine tokom maja i juna bio prezentovan u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, a izložbom “Dekorativna sopstva” u Kulturnom centru Trebinje nastavlja se uspješna saradnja između ove dvije institucije kulture koje grade dinamičnu savremenu umjetničku scenu i jačaju kulturnu politiku Republike Srpske.

Kustos izložbe je Lana Pavlović, viša kustoskinja MSU RS, a publika će radove umjetnice Borjane Mrđe moći pogledati do 1. jula.
Borjana Mrđa rođena je u Banjaluci 1982. godine. Diplomirala je i magistrirala na Odsjeku za slikarstvo Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Na Akademiji umjetnosti u Banjaluci radi kao vanredni profesor na predmetima Slikanje i Crtanje na prvom i drugom ciklusu studija.
Doktorski studij završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 2020. godine.
“U svojoj umjetničkoj praksi bavi se različitim vrstama proizvodnje, upotrebe, značenja i pojavnosti tjelesne slike u vremenu i prostoru. Mediji koje koristi u ovom postupku su crtež, slika, objekat/skulptura, video i animacija”, saopšteno je iz MSU RS.
Od 2007. godine aktivno izlaže samostalno i grupno (Banjaluka, Beograd, Zagreb, Ankona, Beč, Baltimor, Hamburg, Njujork, Tirana, Umag, Pula, Berlin itd).

Promocija knjige za djecu “Tajni život muzeja”

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) predstaviće knjigu za djecu “Tajni život muzeja” u Muzeju Hercegovine u Trebinju, u subotu od 11 časova.
Knjiga je rezultat saradnje s autorkom Jelenom Kojović Tepić i ilustratorom Dragoslavom Malinićem, koji su priredili posebno izdanje prve knjige za djecu o Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.
“Knjiga je prilagođena djeci uzrasta od pet do 12 godina. Poseban akcenat stavljen je na prezentaciju muzejske kolekcije, čiji su reprezentativni primjeri predstavljeni ilustracijama i tekstualnim objašnjenjima, sa ciljem da se djeci ukaže na bogatstvo kulturnog nasljeđa koje baštini naša institucija i na značaj njegove prezentacije i očuvanja”.
“Tajni život muzeja” je knjiga koja govori o životu 10 malih miševa koji otkrivaju kakav se tajni život odvija unutar zidina jednog muzeja, a koji se kroz razne avanture upoznaju sa značajem institucije.
Knjigu će predstaviti dr Sarita Vujković, direktorica MSU RS i muzejska savjetnica, te Lana Pavlović i Isidora Banjac, kustoskinje Muzeja.
Nakon prezentacije biće održana radionica “Budi i ti muzealac!” za djecu uzrasta od osam do 13 godina, koja će trajati 90 minuta.
“Kroz ovu radionicu učesnici će se upoznati sa radom muzeja i muzejskih stručnjaka, kao i sa kolekcijom MSU RS čije reprodukcije se nalaze u knjizi ‘Tajni život muzeja’. Prvi dio radionice je posvećen upoznavanju sa temama u vezi sa muzejima – Šta je to galerija, muzej? Ko sve radi u jednom muzeju? Koje su njihove uloge? Šta je to izložba? Kako izložba putuje?”, saopšteno je iz MSU RS.
Dalje navode da će zatim, na osnovu razgovora, djeca izabrati uloge zaposlenih u muzeju: kustosa, tehničara, dizajnera, portparola i drugih zaposlenika.
“Nakon preuzimanja uloga, prostor se pretvara u radni prostor i počinje pakovanje izložbe uz sve uslove koji se moraju za takav poduhvat ispuniti. Voditeljka radionice će kroz razgovor i pitanja podsticati djecu na razmišljanje i aktivnost u skladu sa njihovom ulogom. Za kraj radionice mali muzealci će imati otvaranje svoje priređene izložbe”, zaključeno je iz MSU RS.
Adblock test (Why?)