Home Svijet Japan bi svoja ostrva nazad, Rusija ne da

Japan bi svoja ostrva nazad, Rusija ne da

0

Generalni direktor Biroa za evropske poslove japanskog Ministarstva spoljnih poslova Hideki Ujama je 28. februara izjavio da je “Rusija okupirala južna Kurilska ostrva”.
Uz to, japanske vlasti se posljednjih godina uzdržavaju od upotrebe termina “okupacija”. Sada se to promijenilo.

Japan uništava sopstvene nacionalne interese pridružujući se antiruskim postupcima Zapada, koje predvode SAD, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjave japanskih zvaničnika o teritorijalnim pretenzijama prema Moskvi.

“Nažalost, Japan se veoma aktivno angažuje u ovom procesu i izvršava sve instrukcije bez prigovora”, rekla je Zaharova, dodajući da “oni očigledno jednostavno ne shvataju koliko su destruktivni po pitanju sopstvenih nacionalnih interesa”.

Ona je dodala da Japan sve radi kako mu se kaže.

“Oni su prilično dugo pokušavali da održe nekakvu ravnotežu, ali očigledno su sada ulozi podignuti i više se ne opiru”, navela je Zaharova.
Japanski premijer Fumio Kišida nazvao je južni dio Kurilskih ostrva “teritorijom japanskih predaka”, tokom debate u parlamentu.
Tokio se posljednjih godina uzdržavao od upotrebe fraze “teritorije predaka” u kontekstu situacije oko južnih Kurila.

Moskva i Tokio od sredine 20. vijeka vode pregovore o sklapanju mirovnog sporazuma poslije Drugog svjetskog rata. Suverenitet južnih Kurilskih ostrva ostaje glavna prepreka. Poslije rata, cijeli arhipelag je postao dio Sovjetskog Saveza, ali je Japan osporio suverenitet ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i grupe manjih nenaseljenih ostrva. Moskva je više puta izjavljivala da je ruski suverenitet nad ovim ostrvima zacementiran u međunarodnim dokumentima i da se ne može osporiti, podsjeća TASS.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here