Home Biznis Jewell: Nedostatak BiH je nepostojanje fonda za finansijsku stabilnost

Jewell: Nedostatak BiH je nepostojanje fonda za finansijsku stabilnost

0

Rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell izjavio je da, ukupno gledajući, banke u Evropskoj uniji imaju snažnije pozicije u pogledu kapitala i likvidnosti u poređenju sa nekim prošlim kriznim epizodama poput globalne finansijske krize, međutim, kako su i nedavni događaji pokazali, raspoloženje tržišta se može naglo promijeniti a s time isplivati slabosti i ranjivosti.

Smatra da oni koji donose politike u Evropi i drugdje trebaju ponovo uvjeriti tržišta u svoju opredjeljenost i biti spremni da upotrijebe raspoložive instrumente kako bi očuvali finansijsku stabilnost, kada to i ako bude potrebno.

Jewell je za Fenu istakao da su oni koji donose politike poduzeli rapidne mjere u odgovoru na rizike u pogledu finansijske stabilnosti, uključujući i koordinirano djelovanje većih centralnih banaka kako bi se obezbjedila likvidnost US dolara.

“Te aktivnosti su u nekoj mjeri relaksirale potrese na tržištima. Međutim, još uvijek je prisutna visoka doza neizvjesnosti i stoga je neophodno ostati na oprezu. MMF pomno prati trendove i dešavanja u svim zemljama članicama te procijenjuje potencijalne implikacije po globalnu finansijsku stabilnost”, naveo je Jewell.

Mišljenja je da je bankarski sistem u Bosni i Hercegovini u cjelini gledano likvidan, dobro kapitalizovan i profitabilan, te da je regulatorni okvir snažniji u odnosu na prethodnu finansijsku krizu, a šema osiguranog depozita je proširena.

Ipak, Jewell upozorava da ne trebamo isključiti uticaj naglih promjena raspoloženja tržišta te prelijevanja efekata potresa na tržištu negdje drugo.

“U ovakvom okruženju važno je ojačati saradnju širom zemlje u predviđanju i rješavanju potencijalne krize. Ključni nedostatak u tzv. sigurnosnoj mreži finansijskog sektora jeste nepostojanje fonda za finansijsku stabilnost. Jedan ovakav fond bi mogao olakšati restrukturiranje neke velike banke i obezbjediti likvidnost bankama u izuzetnim slučajevima”, naglasio je Jewell.

(
)

Adblock test (Why?)