Home Biznis Još jedan krah banke u Americi: Regulatori preuzeli kontrolu nad First Republic...

Još jedan krah banke u Americi: Regulatori preuzeli kontrolu nad First Republic Bank

0

Bankrotirala je treća američka banka u dva mjeseca i to je druga najveća propast neke banke u Americi.

Propala je banka First Republic čiju će imovinu sada preuzeti JP Morgan, prenosi Index.hr.

Propalu banku preuzima JP Morgan

JP Morgan postigao je dogovor s regulatorima o preuzimanju “značajne većine” imovine First Republica, uključujući 173 milijarde dolara zajmova.

JPMorgan Chase rekao je da je stekao “znatnu većinu imovine” i preuzeo depozite, osigurane i neosigurane.

“Provodeći ovu transakciju, JPMorgan Chase podržava američki financijski sustav svojom značajnom snagom i mogućnostima izvršenja”, rekla je banka u priopćenju.

Procedura za preuzimanje

Kalifornijski Odjel za financijsku zaštitu i inovacije objavio je rano u ponedjeljak da je preuzeo First Republic i da će Savezna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) djelovati kao stečajni upravitelj. Odmah potom FDIC je objavio prodaju. Prodajna cijena nije objavljena u priopćenju FDIC-a, koji je proveo dražbu između nekoliko banaka kako bi vidio koja će završiti s imovinom First Republica.

Te su ponude predane kasno u nedjelju poslijepodne, rekao je izvor za CNN. Zatim su uslijedili sati čekanja vijesti o tome koja je ponuda uspjela.

Treća propala američka banka u dva mjeseca

Kolaps First Republic banke uslijedio  je nakon propasti američkih banaka Silicon Valley i Signature nakon što su investitori povukli sredstva.

Američka središnja banka, Federalne rezerve, bila je prisiljena uskočiti s hitnim mjerama za stabilizaciju tržišta.

Kakva je banka First Republic

First Republic, koji je započeo s radom 1985. s jednom podružnicom u San Franciscu, poznat je po pružanju usluga bogatim klijentima u obalnim državama. Imao je imovinu od 229.1 milijardu dolara od 13. travnja. Na kraju prošle godine bio je 14. najveća banka u zemlji, prema ljestvici Federalnih rezervi.

JPMorgan Chase najveća je banka u Sjedinjenim Državama s ukupnom globalnom imovinom od gotovo 4 trilijuna dolara na dan 31. ožujka.

Adblock test (Why?)