Home Vijesti Kako eterična ulja mogu da ublaže nesnosne glavobolje

Kako eterična ulja mogu da ublaže nesnosne glavobolje

0

Eterično ulje grejpfruta smanjuje bol i odličan je diuretik, a ulja lavande i ruzmarina utiču na bol, uz manji osjećaj depresije i razdražljivosti.

Eterična ulja mogu da pomognu da se ublaže ponekad nesnosne glavobolje. U zavisnosti od toga koji tip glavobolje vas muči i kakav je intenzitet bola, možda možete i da izbjegnete upotrebu analgetika.
Uz to, neka od eteričnih ulja mogu da doprinesu da lakše zaspite, a neka da vam povećaju budnost i koncentraciju. Zbog toga je važno upoznati se sa pojedinačnim karakteristikama, prednostima, ali i kontraindikacijama.
Neka eterična ulja su ezgotična i umirujuća, poput tamjanovog
Eterično ulje tamjana pravi se procesom parne destilacije aromatične smole tamjana.
Ovo ulje od davnina se koristi za mnoge zdravstvene namjene koje za cilj imaju opuštanje, smirivanje i prestanak bola. Vremenom se se i sam tamjan, kao i ulje, sve više koristilo, pored religioznih obreda, kao lijek, ali i osveživač prostorija.
Prepoznatljivi miris tamjana opušta, preplavljuje ljude specifilnim emocijama, podiže energiju, a po predanju, čisti prostore od loših energetskih uticaja. Takođe, idealno je i za meditaciju i jogu.
Djeluje sedativno, utiče na bol u glavi, pomaže kod depresivnog raspoloženja i nesanice.
Eterična ulje lavande i ruzmarina djelotvorna kod večernjih i noćnih glavobolja
Lavandino eterično ulje, takođe, ima sedativna (umirujuća svojstva), kombinovana sa anelgetičkim. Zbog toga se preporučuje osobama koje imaju večernje ili noćne glavobolje.
Lavanda sadrži dosta linalin acetata, što utiče da pored umirujućih svojstava, posjeduje i veoma važna kod glavobolje, analgetička. U tom slučaju možda ćete moći da izbjegnete upotrebu lijekova.
Ulje ruzmarina je izuzetno aromatično, dobar je inhibitor bola, a uz to odlično utiče na kožu. Čisti je, osvježava, hidrira i smanjuje oksidativni stres.
Ruzmarinovo eterično ulje je blagotvorno i za kosu, jača je i sprječava pojavu peruti, uz jači sjaj i volumen.
Eukaliptusovo eterično ulje najefikasnije protiv glavobolja od sinusa.
U eteričnom ulju eukaliptusa nalaze se velike količine cineola koji ga čiji jednim od najmoćnijih preparata u svijetu aromaterapije.
Zahvaljujući spoju antizapaljenskih i detoks svojstava, eukaliptusovo ulje spada u najjače preparate protiv glavobolje koje izaziva sinusitis (upala sinusa).
Pored utrljavanja u slijepoočnice, izuzetno je djelotvorno i inhalirati se i udisati paru od vrele vode i nekoliko kapi ovog ulja.
Kod bolova u tijelu, pomaže aromatična kupke, kao i masaza uljem eukaliptusa u što višem procentu.
Eterično ulje nane obavezno kombinujte sa nekim biljnim
Pored efektivnog uticaja na bol usljed glavobolje, nana je poznata kao odličan antiseptik sa izraženim antiinflamatornim svojstvima.
To joj omogućavaju sastojci mentol, menton i cineol. Eterično ulje nane je i dobar digestiv, sa stimulativnim uticajem na cirkulaciju i respiratorni trakt.
Najveći efekat postiže se i uz najbezbjedniji način za upotrebu – inhlaciju. Naravno, i ovo etarsko ulje možete u malim količinama utrljati u sljepoočnice, uz blago masiranje.
Ako ga unosite topikalno, obavezno ga razblažite nekim biljnim uljem – na 2 ili najviše 3 kapi etarskog ulja nane dodajte najviše desetak biljnog ulja po izboru.
Eterično ulje grejpfruta smiruje i smanjuje bol
Grejpfrut ima intenzivnu, slatkasto – kiselu aromu, a posebno efikasno se pokazalo u slučajevima psihosomatskih glavobolja. Uz to, utiče na smirivanje i opuštanje kod stresnih situacija, kao i kod intenzivnih klaster glavobolja.
Ako ste frustrirani, ljuti, bijesni, iznervirani ili ne možete da se smirite zbog neke stresne situacija, probajte upravo sa ovim eteričnim uljem.
Korisnici kažu da i da im u meditaciji pomaže da postignu bolje vizuelizacije. Utiče na bol tako što „bistri um“ i pomaže da dobijemo dovoljno strpljenja dok čekamo da bol prođe.
Takođe, eterično ulje grejpfruta je dobar diuretik i „čistač“ organizma i masnoća.
Eterična ulja u slučaju glavobolje najefikasnija su kada po dvije ili tri kapi nježno utrljate u sljepoočnice. Uz to, efekat je dobar i ako se umasiraju u regiju čela ili vratne kičme.
Slijede inhalacija i udisanje sa komadića vate ili gaze. Kupke su takođe preporučljive, ali vodite računa o tome da eterična ulja koja umiruju mogu da vas uspavaju dok se kupate.
(eklinika.telegraf.rs)
Adblock test (Why?)