Home Vijesti Kako je SFOR 1997. godine zauzeo predajnike Srpske radio televizije zbog potkopavanja...

Kako je SFOR 1997. godine zauzeo predajnike Srpske radio televizije zbog potkopavanja Dejtona

0

Povodom američkih sankcija Alternativnoj televiziji podsjećamo na jednu epizodu iz 1997. godine kada je SFOR zbog širenja propagande i podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u vojnoj akciji zauzeo nekoliko predajnika Srpske radio televizije i sukobio se s 200 demonstranata.

U maju 1997. Sjevernoatlantski savjet je dao ovlaštenje da SFOR preduzme akcije protiv svih medija koji potkopavaju mirovni sporazum u Bosni i Hercegovini.

Tokom ranog ljeta 1997. godine, izbila je borba za vlast između rivalskih frakcija rukovodstva entiteta Republika Srpska, odnosno predsjednice RS-a Biljane Plavšić i člana Predsjedništva BiH Momčila Krajišnika inače bliskog saradnika Radovana Karadžića.

Borba je počela kada je Plavšić odlučila raspustiti Narodnu skupštinu RS-a i raspisati nove izbore u novembru 1997. Sukob je također izazvao podjele unutar entitetske televizije (današnji RTRS). jer je studio u Banjoj Luci odlučio da se odvoji od Pala zato što su manipulisali izvještajem pretresa SFOR-a u policijskoj stanici.

SFOR i OHR su pokušali da iskoriste ovaj razvoj događaja u svoju korist.

Oni su tražili od SRT Pale da ublaži svoj antidejtonski stav i propagandu protiv NATO-a. U zamjenu za njihovu saradnju, oni bi ostali otvoreni, dok bi nepoštovanje donijelo vojnu akciju. Frakcija koja je bila pod kontrolom Karadžića, odnosno paljanska frakcija i njeni politički kontrolisani mediji nastavili su sa propagandom protiv SFOR-a i širenjem mržnje.

Srpska radio televizija nazivala je naprimjer Aliju Izetbegovića “muslimanskim ubicom”. Jedan propagandni prilog protiv SFOR-a optužio je SFOR da je koristio “nuklearke niskog intenziteta”, tokom napada 1995. godine na položaje Vojske Republike Srpske oko Sarajeva, Goražda i Majevice. U drugom propagandnom prilogu, SRT je prikazala naizmjenično slike njemačke vojske iz Drugog svjetskog rata i tadašnjih snaga NATO-a, dok je komentator poredio vojnike SFOR-a sa nacističkim okupacionim snagama.

Uprkos naporima visokog predstavnika i OSCE-a, disidentska frakcija RS-a je više puta odbijala prekinuti ili moderirati svoje emisije.

Po naredbi Vijeća NATO-a i Ureda visokog predstavnika, SFOR je zaplijenio četiri prijenosna stuba SRT-a, značajno smanjivši domet SRT-a. Zauzimanje ovih tornjeva je bila misija fizičkog uništenja u kojoj je SFOR gađao stubove TV predajnika radi neutralizacije.

Američki vojnici su osigurali nekoliko predajnika koji su korišteni od medija bliskih Karadžiću te su 1. oktobra 1997. godine izveli operaciju fizičkog uništenja, obezbjeđujući komplekse televizijskih/radio predajnika RS-a na nekoliko značajnih lokacija.

U napadima prije zore, francuski, poljski, skandinavski i američki vojnici SFOR-a osigurali su lokalitete i utvrdili se protiv očekivanog otpora. Kod predajnika u blizini Ugljevika pojavilo se 200 demonstranata koji su organizovali 15-satni sukob u kojem su bacali kamenje i i koristili palice oštetivši nekoliko vozila.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here