Home Vijesti Kim: Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu da bi utjerala strah u neprijatelje

Kim: Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu da bi utjerala strah u neprijatelje

0

PJONGJANG – Sjeverna Koreja saopštila je danas da je ispalila interkontinentalnu balističku raketu da bi, kako je navela, “utjerala strah u neprijatelje”.

Raketa je lansirana u četvrtak ujutro nekoliko sati prije nego što se južnokorejski predsjednik Jun suk-Jeol sastao sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom na samitu koji je djelimično imao za cilj obnovu bezbednosnih veza između američkih saveznika suočenih sa sjevernokorejskim nuklearnim prijetnjama.
Sjevernokorejska zvanična novinska agencija saopštila je da je predsjednik Kim Džong Un nadgledao probno ispaljivanje rakete “hvasong-17” i naglasio cilj da se “unese strah u neprijatelje” zbog, kako je rekao, “otvorenog neprijateljstva” koje su prema Sjevernoj Koreji pokazale zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje.
Raketa je lansirana pod velikim uglom da bi se izbjegla teritorija suseda Sjeverne Koreje, a projektil je dostigao maksimalnu visinu od 6.045 kilometara i prešao 1.000 kilometara prije nego što je pao u vode kod istočne obale zemlje, saopštila je KCNA.
Sjeverna Koreja je pojačala svoj odgovor na američko-južnokorejske vojne vježbe koje su najveće ove vrste posljednjih godina, tako što je ispalila četiri rakete za otprilike nedjelju dana, prenio je AP.
Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena želi bolje veze između Južne Koreje i Japana, koje su opadale zbog istorijskih pitanja posljednjih godina, jer se zalaže za jačanje mreže svojih saveznika u Aziji da bi se suprotstavila sjevernokorejskoj nuklearnoj prijetnji i rastućem uticaju Kine, ukazuje američka agencija, prenosi Tanjug.
Osim kombinovanih vježbi koje su počele u ponedjeljak i traju do 23. marta, SAD i Južna Koreja takođe učestvuju u podmorničkim vježbama, zajedno sa Japanom, Kanadom i Indijom, a koje su počele u srijedu.

Adblock test (Why?)