Home Vijesti Kina ponovila: Pitanja Tajvana i Ukrajine se razlikuju

Kina ponovila: Pitanja Tajvana i Ukrajine se razlikuju

0

PEKING – Ministarstvo spoljnih poslova Kine ponovilo je da se tajvansko pitanje suštinski razlikuje po prirodi od pitanja Ukrajine, da je Tajvan neotuđivi dio kineske teritorije i da je tajvansko pitanje čisto unutrašnja stvar Kine koja ne dozvoljava nikakvo strano miješanje.

Portparol Ministarstva Vang Venbin je to rekao u ponedjeljak na redovnoj konferenciji za novinare kada je upitan da prokomentariše izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na forumu o bezbjednosti u Aziji “Šangri La dijalog”, prenosi Međunarodni kineski radio.
Kako se podsjeća Zelenski je u subotu na pitanje kako region Tajvan treba da odgovori ako Kina “pokuša da ga preuzme, silom ako je potrebno”, rekao da je “današnji primjer Ukrajine primjer za cijeli svijet; da niko nema koristi od rata; kao i da ako postoji diplomatski put, mora da se koristi diplomatski način, ali to mora biti preventivni, a ne onaj koji dolazi nakon što je rat otpočeo”.
“Primijetili smo da predsjednik Zelenski nije pomenuo Tajvan”, naglasio je Vang, “kako su neki mediji istakli, neki ljudi jednostavno postavljaju pitanja o Tajvanu, s ciljem da stave riječi u usta predsjedniku Zelenskom”.
Vang je dodao da će Kina preduzeti snažne mjere da odgovori na sve pokušaje “nezavisnosti Tajvana” koji imaju za cilj da pocijepaju Kinu, kako bi čvrsto odbranila nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.
Adblock test (Why?)