Home Vijesti Kiša ne prestaje na sjeveru Kine, hiljade evakuisanih u Pekingu

Kiša ne prestaje na sjeveru Kine, hiljade evakuisanih u Pekingu

0

PEKING – Više hiljada ljudi evakuisano je u Pekingu zbog oluje “Dokosuri”, jedne od najjačih koja je u proteklih nekoliko godina pogodila Kinu, gdje na sjeveru zemlje kiša ne prestaje da pada.

Prema navodima Kineskog meteorološkog zavoda, područje, koje obuhvata i Peking, ima srednji do visoki rizik od nepogoda zbog kiše u naredna tri dana, prenio je Rojters.
Za danas se u prestonici predviđa vrhunac oluje sa grmljavinom.
Kako se oluja bude kretala prema unutrašnjosti zemlje, predviđena je kumulativna količina padavina od 100 milimetara ili više na 220.000 kvadratnih kilometara, što bi potencijalno moglo da utiče na 130 miliona ljudi.
Intenzitet “Doksuri” nastavlja da slabi, ali je daleko od kraja njenog uticaja, saopštio je Kineski meteorološki zavod i upozorio građane da budu oprezni i izbjegavaju područja visokog rizika – region Peking-Tianđin-Hebei gde bi padavine mogle da dostignu do 600 milimetara.
Tokom vikenda nivo malih i srednjih ij u južnom dijelu Pekinga, centralnoj i zapadnoj oblasti Hebeja, istočnom dijelu Šansija i sjevernom dijelu Henana, mogao bi da poraste iznad nivoa upozorenja, a poplave i geološke opasnosti bi mogle bi se dogode oko planinskih oblasti.
Pekinške vlasti suspendovale su sportske događaje, dok je veći broj turističkih mesta i parkova zatvoren.
Odjeljenje za kontrolu poplava je saopštilo da je mobilisalo 203.230 spasilaca i da je evakuisana 3.031 osoba, javili su lokalni mediji.    
“Doksuri” je najsnažniji tajfun koji je pogodio Kinu ove godine i drugi po snazi koji je pogodio jugoistočnu provinciju Fudžijan od tajfuna Meranti 2016. godine.
Adblock test (Why?)