Home Vijesti Kit beluga se zaglavio u Seni, bezuspješno pokušavaju da ga nahrane

Kit beluga se zaglavio u Seni, bezuspješno pokušavaju da ga nahrane

0

Napori da se nahrani veoma mršavi kit beluga, koji je zalutao u rijeku Senu u Francuskoj zasad nisu urodili plodom, pa stručnjaci sada pokušavaju da izvuku životinju iz riječne ustave u kojoj se zaglavila, rekli su danas ekolozi.

Grupa za očuvanje mora “Si šephard Frans” upozorila je da beluga ne bi trebalo da ostane predugo u toploj, stajaćoj vodi, prenosi AP.
Navodi se da stručnjaci od petka pokušavaju da nahrane belugu mrtvim haringama i živim pastrmkama, ali bezuspješno, pa se plaše da bi mogla i da umre od gladi.
Oni dodaju da se preko noći kit “protrljao o zid ustave i oslobodio mrlja koje su se pojavile na njegovim leđima, a možda su mu u tome i antibiotici pomogli”.
Lokalne vlasti saopštile su da su veterinari dali kitu vitamine da bi stimulisali njegov apetit.
Navodi se da je izgubljena beluga prvi put viđena ranije ove nedjelje u francuskoj rijeci, daleko od njenog arktičkog staništa.
Snimci dronom koje su uradile francuske vatrogasne službe pokazuju kako kit lagano “vijuga” u dijelu svijetlozelenih voda rijeke između Pariza i normandijskog grada Ruana, mnogo desetina kilometara daleko od mora.

Adblock test (Why?)