Home Banjaluka Ko gasi grijanje u Banjaluci, 60.000 građana ugroženo

Ko gasi grijanje u Banjaluci, 60.000 građana ugroženo

0

Nakon što je preduzeće Eko toplane Banjaluka obavijestilo javnost da se isporuka drvnih sortimenata za potrebe grijanja grada ne odvija prema ugovoru i da nedostaje više od polovine potrebnog energenta, uslijedile su reakcije. Ali i novi problemi. Elektrokrajina je zabranila prolaz kamionima koji dovoze drvo za potrebe Ekotoplane.

60 000 građana Banjaluke ugroženo je zbog nepoštivanja ugovornih obaveza od strane Šuma Srpske, saopšteno je iz Eko toplana. Iz Šuma Srpske su demantovali te navode i poručili da sezona grijanja neće doći u pitanje kada je riječ o obezbjeđivanju drvnog sortimenta.

Međutim, pojavio se drugi problem: kako dovesti ogrevno drvo do skladišta Eko toplana s obzirom da je put kojim su do sada vozili kamioni zatvoren i u vlasništvu je Elektrokrajine, koja je zaključala kapiju za prolaz.

“Oni nama jesu najavljivali da će nam zabraniti jer im smeta što se prolazi kroz njihovu kapiju iako za to nema pravni osnov mi smo smatrali da će biti tolerancije i poziv na zdrav razum riješiti problem ali situacija je krajnje ozbiljna ovo je bila krajnja mjera da dižemo medijsku pompu i vršimo pritisak na ovaj način”, kaže Dragana Kljajić, Upravni odbor Eko toplane.

U Elektrokrajini tvrde da je ugovor o korištenju prolaza za kamione Eko toplana istekao i da je zbog toga zabranjen prolaz jer je, kako kažu, bilo dogovoreno samo privremeno korištenje puta.

Izjava “Ugovora nema, postoji predugovor i u tom predugovoru piše da se put koristi do izgradnje pristupnih saobraćajnica ,a to je dužna Eko toplana a ona nije za 5 godina ni pokušala da riješi prilazni put”, kaže Dragan Čavić, direktor JP Elektrokrajina RS.

Predstavnici gradske uprave pozivaju Vladu Srpske i resorno ministarstvo da obezbijede ogrev za sve građana BL i RS po regresiranoj cijeni. Ističu da je grad Banjaluka pokazao odgovornost u domenu svoje nadležnosti, a to je komunalna usluga isporuke toplotne energije putem daljinskog grijanja i dao subvenciju od 2 miliona KM.

“Potrebno je napomenuti da ni Elektrokrajina ni Vlada RS ne mogu imati grijanja ukoliko se nastavi ovakvo ponašanje direktora Elektrokrajine očigledno po direktivi sa vrha. Najavljena blokada grijanja iz novembra 2018 od stane SNSD-a i predsjednika stranke Milorada Dodika je ostvarena u punom kapacitetu”, smatra Bojan Kresojević, gradski menadžer.

O ovom pitanju oglasili su se i iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Kažu da su ranije uputili dopis Šumama Srpske kojim se zahtijeva striktna i prioritetna realizacija ugovora o isporuci drvnih sortimenata za strateška preduzeća, a ukoliko ne bude ispoštovan ugovor, odgovornost će tražiti od uprave Šuma i direktora šumskih gazdinstava.

(BN)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here