Home Vijesti Koliko primjeraka Nissana GT-R R34 Skyline je proizvedeno

Koliko primjeraka Nissana GT-R R34 Skyline je proizvedeno

0

Sportista japanskog brenda je zahvaljujući ulogama na filmskom platnu dostigao nivo legende.

Naravno, riječ je prije svega o modelu koji se naročito proslavio kroz filmsku sagu Fast & Furious, kao vozilo koje u ostvarenju koristi Pol Voker. 
Ali, tu su i brojni drugi kvaliteti koji su ga svrstali među ikone moderne automobilske industrije.
Danas je Nissan GT-R R34 Skyline izuzetno poželjan i cijenjen klasik. Ipak, kako je fabrika ostavila poprilično prostora za unapređivanje motora, što su razne tjuning kuće vješto iskoristile, rijetki su oni primjerci koji su ostali u fabričkom stanju, prenosi AutoRepublika.
Na internetu i raznim društvenim mrežama može se vidjeti ogroman broj jedinica ove japanske legende, što postavlja opravdano pitanje – koliko je uopšte vozila stvorio Nissan?
Nissan GT-R R34 Skyline je sa mnogo pompe predstavljen na Salonu automobila u Tokiju 1998. godine, da bi proizvodnja startovala u prvom mjesecu 1999. godine. Period montaže trajao je sve do avgusta 2002. godine, što znači da GT-R R34 nije imao naročito dugu karijeru.
U tom periodu iz Nissanove fabrike izašlo je tačno 11.578 primjeraka ovog sportiste. To objašnjava zašto izvorni modeli koji su ostali bez uplitanja raznih tjunera dostižu bizarno visoke cijene na javnim aukcijama.
Ostaje da se vidi kakva će biti krajnja sudbina Nissanove GT-R linije. Nedavno je japanska marka objelodanila da je aktuelni GT-R završio karijeru u Evropi, ali nisu se pojavile informacije o tome da li će biti nasljednika… Po svemu sudeći, to bi mogao biti kraj za legendarnu GT-R familiju.
Adblock test (Why?)