Home Vijesti Koliko ruskog novca je zarobljeno u švajcarskim bankama

Koliko ruskog novca je zarobljeno u švajcarskim bankama

0

CIRIH – Švajcarske banke, cijenjene zbog svoje tajnosti računa i sigurnosti, iznijele su rijetku procjenu sredstava koja su kod njih deponovali ruski klijenti.

Udruženje bankara te zemlje objavilo je da se na švajcarskim računima drži između 150 i 200 milijardi švajcarskih franaka (160-213 milijardi dolara) novca ruskih klijenata, prenosi Raša tudej.
Ovo otkriće je neobično za Švajcarsku, koju najbogatiji na svijetu favorizuju kao poreski raj i jedno od najsigurnijih mjesta za čuvanje bogatstva.
Analitičari kažu da objavljene brojke pokazuju da je stvarni obim poslovanja Rusa sa švajcarskim bankama daleko veći od onih predstavljenih u bilansima koje je do sada objavilo nekoliko finansijskih kompanija.
Odustajući od tradicije neutralnosti, Švajcarska se prošlog mjeseca pridružila sankcijama uvedenim Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini, a predsjednik Ignacio Kasis je najavio da će ta zemlja zamrznuti imovinu ruskog predsjednika Vladimira Putina i 370 političara i biznismena koje je sankcionisala Evropska unija. Taj korak je opisan kao način da se spriječe oni koji su navodno bliski ruskoj vladi da finansiraju “vojni napad bez presedana” na Ukrajinu.
Analitičari smatraju, na osnovu brojki koje je objavilo nekoliko švajcarskih finansijskih institucija, da se direktnom izloženošću švajcarskih banaka prema ruskim klijentima može upravljati. Dvije najveće banke u zemlji, UBS i Kredi Svis, prijavile su prošle nedjelje “ograničenu” izloženost Rusiji.
Kredi Svis je, na primjer, objavila da samo četiri odsto depozita položenih kod nje pripada Rusima. Međutim, prema izvještaju banke za 2021, ova sredstva iznose oko 33 milijarde švajcarskih franaka (35 milijardi dolara).
S obzirom na procjenu Udruženja banaka, da bi ruskim klijentima zatvorile slavine s novcem, švajcarskim vlastima predstoji još dug put da izbroje koliko ruskog novca leži u njihovim trezorima, zaključuje ruski medij.
Izvršni direktor UBS-a Ralf Hamers, izjavio je da ne može da da tačnu informaciju o broju sankcionisanih klijenata, jer se on bukvalno mijenja svakog dana.
“Nove liste izlaze svake noći. U principu je svaki Rus, svaka osoba sa ruskim pasošem, polu-sankcionisana”, rekao je Hamers.
Adblock test (Why?)