Home Vijesti Koncert Igora Aleksića i Bojana Mladenovića u Banskom dvoru

Koncert Igora Aleksića i Bojana Mladenovića u Banskom dvoru

0

BANJALUKA – Koncert Igora Aleksića (violina) i Bojana Mladenovića (klavir), muzičkih umjetnika iz Niša, biće održan sutra s početkom u 20 časova u koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor.

Kako saopštavaju iz ove institucije, program koncerta će obuhvatiti djela srpskog kompozitora Petra Stojanovića, uključujući čak dva premijerna izvođenja djela ovog kompozitora na području Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.
Igor Aleksić diplomirao je i magistrirao violinu na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Pavlovića. Na istom fakultetu je završio i postdiplomske studije iz Kamerne muzike u klasi prof. Uroša Pešića.
Od 1991. do 1997. godine bio je član Beogradskog gudačkog orkestra Dušan Skovran, s kojim je nastupao na brojnim turnejama širom Evrope.
Godine 1997. otišao je u Dominikansku Republiku i radio u Nacionalnom simfonijskom orkestru u Santo Domingu i gudačkim kvartetima “Beloti” i “Del Orbe”.
Od 2003. godine radi kao profesor violine na Fakultetu umetnosti u Nišu. U sezonama od 2003. do 2006. godine imenovan je za direktora Niškog simfonijskog orkestra i umjetničkog direktora Niških muzičkih svečanosti.
Osnivač je i član orkestra “Kamerata Serbika” iz Beograda, s kojim ostvaruje značajne nastupe u zemlji i inostranstvu.
Bojan Mladenović diplomirao je 2007. godine, a 2013. završio je i postdiplomske specijalističke akademske studije na Odsjeku za klavir na FMU u Beogradu, u klasi prof. Lidije Stanković. Trenutno je doktorand na FMU u Beogradu, na Odsjeku za kamernu muziku, u klasi prof. Dejana Subotića.
Njegova intenzivna umjetnička djelatnost prvenstveno se ogleda u veoma čestim javnim nastupima u zemlji i inostranstvu – najprije u vidu brojnih resitala kamerne muzike, zatim kroz solističke nastupe i na koncertima na kojima učestvuje kao klavirski saradnik ili član orkestra. Nastupao je sa Niškim simfonijskim orkestrom i orkestrom “Imperio” kao solista, sa mnogim kamernim ansamblima i mnogim vrsnim instrumentalistima pojedinačno.
Bojan Mladenović ostvario je trajne snimke za Radio Beograd i FMU Beograd, kao i za Fakultet umjetnosti u Nišu, učestvujući i kao izvođač i kao autor na četiri promotivna CD-a ovog fakulteta.
Od oktobra 2007. radi na Fakultetu umjetnosti u Nišu, a trenutno je u zvanju klavirskog saradnika na Katedri za gudačke instrumente.
Adblock test (Why?)