Home Biznis Košarac: Cilj nam je da poljoprivredni proizvođači što prije dobiju mineralno đubrivo

Košarac: Cilj nam je da poljoprivredni proizvođači što prije dobiju mineralno đubrivo

0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas da je to ministarstvo zajedno s nadležnim tijelom u Republici Turskoj obezbijedilo okvir da bi se u BiH iz Turske moglo da uveze mineralno đubrivo bez ikakvih carinskih obaveza.

Daljnje aktivnosti na operativnom nivou, kako je dodao Košarac, realizirat će se u saradnji resornih entitetskih ministarstva sa sedam proizvođača mineralnog đubriva koji su naznačeni u zvaničnoj informaciji od Turske, vodeći pri tome računa o cijeni, načinu transporta i drugo.

Košarac je danas u Sarajevu razgovarao s ambasadorom Republike Turske u BiH Sadikom Baburom Girginom i ministrima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH i Republike Srpske, Šemsudinom Dedićem i Borisom Pašalićem, a povod sastanka bila je isporuka 30.000 tona mineralnog đubriva, koje je Turska odobrila BiH, a koje su potrebne poljoprivrednicima u BiH.

Košarac je podsjetio da BiH ima ugovor o slobodnoj trgovini s Republikom Turskom.

– Informisani smo da sedam proizvođača u Republici Turskoj očekuje da dostavimo, odnosno prije svega izaberemo te proizvođače i krenemo u tu vrstu vanjskotrgovinskog prometa – naveo je Košarac.

Naglasio je da postoji spremnost entitetskih ministara da već danas pokrenu te aktivnosti kako bi što je moguće prije obavjestili Ambasadu Turske u BiH i druge institucije u Turskoj o izboru proizvođača vještačkog đubriva u Turskoj, te ko su uvoznici u BiH.

Ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin je rekao da su na sastanku razgovarali o izvozu iz Turske, odnosno uvozu u BiH mineralnog đubriva i načina na koji će se to riješiti.

– Potreba poljoprivrednika u BiH za mineralnim đubrivom je realna i sretni smo što smo mogli omogućiti izvoz tih đubriva koji se proizvode u Turskoj. Obavješteni smo o potrebama poljoprivrednika u BiH za mineralnim đubrivom, a o čemu je konkretno bilo riječi između članova Predsjedništva BiH i predsjednika Turske tokom diplomatskog foruma u Antaliji – naveo je Girgin.

Dodao je da su prenijeli podatke o proizvođačima mineralnih đubriva u Turskoj i da je sada na bh. strani da se dogovore s mogućim dobavljačima, jave za koga su se odlučili, te drugim tehničkim detaljima.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je podsjetio da su prije mjesec dana entitetski ministri poljoprivrede i Košarac pokrenuli dvije incijative, jednu prema Vijeću ministra BiH da se ukine carinska stopa na uvoz mineralnih đubriva iz trećih zemelja što je i učinjeno, a druga prema Vladi Republike Turske da nam se odobri izvoz mineralnih đubriva.

– Izvoz je odobren, zahvaljujemo se Vladi i predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoğanu na toj odluci. Pred nama je operativni dio i danas smo dobili informaciju da je sedam izvoznika iz Republike Turske odobreno za izvoz đubriva u BiH, pred nama je operativni dio kako bi u najkraćem mogućem roku mogli informisati privrednike da će u vrijeme proljetne sjetve imati na raspolaganju dovoljne količine mineralnih đubriva – kazao je Dedić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede Boris Pašalić je rekao da su na sastanku dobili potrebne informacije u vezi izvoza mineralnog đubriva iz Turske, te da ostaje da se dogovore ko će biti uvoznik u BiH.

– Sugestija turske strane je da izaberemo jednu firmu samo zbog jednostavnijih procedura jer ukoliko je manje subjekata u tom lancu brže ćemo da dopremimimo to đubrivo – rekao je Pašalić.

/

Adblock test (Why?)