Home Region Kosovo dobilo sofisticirano naoružanje

Kosovo dobilo sofisticirano naoružanje

0

Sudeći po tvrdnjama srbijanskih medija, Velika Britanija je jučer Kosovu isporučila protivtenkovske raketne sisteme. Na ovakvo naoružavanje, negodovali su brojni zvaničnici iz Srbije navodeći da naoružavanje Kosova destabilizuje region.

Srbijanski lider Aleksandar Vučić će, prema saznanju beogradskih Novosti, zatražiti čak od britanskog premijera Borisa Johnsona objašnjenje za ovo naoružanje. Inače, riječ je o kontigentu dogovorenom još u februaru ove godine između Johnsona i Kurtija, kosovskog premijera. Ovo je prvi dio isporuke.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zabrinuta je zbog ovog naoružavanja kazavši da Velika Britanija tako destabilizira cijeli region. Navela je kako ovime šalju pogrešne poruke, te da je brine njihova podrška Kosovu “u uskraćivanju ljudskih prava Srbima u južnoj pokrajini”. Govoreći to, Brnabić se referirala na probleme koji su nastali zbog provođenja srbijanskih izbora.

”Onda vidimo ovakve poruke koje su sasvim jasne i očigledne. Koliko to destabilizira čitavu regiji? Mnogo. Ostaje da o tome pričamo potpuno otvoreno”, rekla je Brnabić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je ovaj potez kao “neprijateljski čin”.

“Kosovo nema vojsku osim KFOR-a, a oni ovime prave nekakvu vojsku, vi (Velika Britanija) ih naoružavate, dajete im oklopna vozila, protivoklopne sisteme, dronove, pravite obuke, čujem da neki idu na obuke za pilote u Tursku, Albaniju”, rekao je Vulin za televiziju “Pink”.

Ovo je inače prvo ozbiljnije naoružanje koje je stiglo na Kosovo, a ono čega se pribojavaju srpski lideri jeste – šta su sve od naoružanja dogovorila dvojica premijera.

Istina je da isporuka naoružanja dolazi u osjetljivom političkom i sigurnosnom trenutku s obzirom na različite tenzije u Zapadnom Balkanu i rat u Ukrajini. Međutim, svjedočili smo i da je Srbiji nedavno stiglo šest vojnih aviona iz Kine. To je u regionu izazvalo oštre reakcije o nepotrebnosti takvog čina u ovom momentu, pogotovo kosovskog premijera Albina Kurtija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here