Home Vijesti Kovačević: Saopštenje američke Ambasade vrhunac licemjerja

Kovačević: Saopštenje američke Ambasade vrhunac licemjerja

0

BANJALUKA – Saopštenje američke Ambasade u Sarajevu u vezi sa predloženim zakonima u Republici Srpskoj ne može se nazvati nikako drugačije nego kao krajnje licemjerje, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

“Kako drugačije nazvati to da ambasada, odnosno predstavnici strane države u jednoj zemlji, nazivaju represivnim, gušenjem demokratije i narušavanjem građanskih sloboda činjenicu da želimo u potpunosti da prekopiramo jedan njihov zakon i da samo na onim mjestima gdje piše SAD, mi napišemo Republika Srpska, a da sve ostalo ostavimo poptuno istim. Da ne ulazim u to da se po ko zna koji put miješaju u unutrašnja pitanja u BiH, da uvijek imaju favorite u BiH, iako je zvanična politika SAD da poštuju BiH sa dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, očigledno je da se trenutni ambasador ni na koji način ne ponaša tako”, rekao je Kovačević.
On je podsjetio da je prije par dana, kada je poglavar Islamske zajednice dao sramnu, ratnohuškačku izjavu da će oni da brane institucije i oružjem i najavljivao oružani sukob u BiH, taj američki ambasador ponovo našao način kako da i u takvoj izjavi ponovo baci kamen na Milorada Dodika koji je samo tražio da se u BiH poštuje Ustav i ona prava koja po Ustavu pripadaju i BiH, ali i Republici Srpskoj.
“Sad vidimo da govore o ova dva zakona i pokušavaju da naprave veliki problem. Dakle, ono što smo mi rekli jeste da u zakonsku proceduru ide usvajanja zakona kojim je predviđeno da kleveta i uvreda postanu dio Krivičnog zakona, ali poslije toga smo već najavili javnu raspravu koja će trajati minimalno 60 dana i u kojoj će biti saslušani i uvaženi argumenti svih zainteresovanih strana”, pojasnio je Kovačević.
Ono što je evidentno i čega smo svi svjesni u Republici Srpske, i predstavnici medijske zajednice i svi građani, kaže Kovačević, jeste da u tom polju imamo problem i to je nešto što zajedno treba da riješimo i moramo da riješimo.
“Kada su u pitanju slobode građana, mi u Republici Srpskoj smo uvijek bili slobodno i demokratsko društvo i bez bilo čijeg miješanja smo bili sposobni i bićemo sposobni i u budućnosti da zaštitimo građane i omogućimo im slobodu. Za to nam sigurno ne treba bilo kakvo sufliranje bilo koga, pa ni američke Ambasade. Ono što mi želimo sa svim ambasada i predstavnicima svih, pogotovo, značajnih svjetskih sila kao što je između ostalog Amerika jeste saradnja, razgovor, ali ne na ovaj licemjeran način da u situaciji kada želimo da preuzmemo jednu dobru praksu iz američkog zakonodavstva oni to nazivaju represivnim i gušenjem demokratije”, istakao je Kovačević.
On je naveo da je to tema o kojoj su tek počeli razgovori u Republici Srpskoj, te da svi znaju kako je u najboljem interesu zaštiti građane Republike Srpske i interese Republike Srpske.
“Vidimo da oni ponovo tumače šta građani u Republici Srpskoj žele. Ono što građani Srpske žele oni iskažu na izborima, a iako to nije bila želja američke Ambasade, građani su izabrali SNSD, Milorada Dodika i vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj. To je ekipa koja i te kako zna kako da štiti interes Republike Srpske i svih njenih građana”, naglasio je Kovačević.
Adblock test (Why?)