Home Vijesti Kraj švercovanju: Šapić uvodi nova pravila za gradski prevoz u Beogradu

Kraj švercovanju: Šapić uvodi nova pravila za gradski prevoz u Beogradu

0

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić danas je iznio niz novina koje će uskoro biti uvedene u beogradski javni prevoz, a najznačajnije jesu da se ukidaju kontrolori, skidaju validatori i da će cjelodnevna karta za korišćenje GSP-a iznositi 200 dinara (oko 3,5 KM).

Šapić je naglasio da se novim sistemom ukidaju validatori, te da putnici neće više biti u obavezi da se validiraju.
“Najveći problem 2012. su bile gužve zbog validiranja, pa je vremenom validator postao efikasniji, toga više nema. Skidamo validatore. Nema zaustavljanja, nema gužve kod ulaza, omogućava se ulaz na sva vrata”, rekao je Šapić.
Međutim, ukidanje kontrolora i validatora ne znači da će biti i šverca.
Šapić je dodao i da će posao kontrole karata preuzeti – Beli.
Rekao je da se očekuje svakog dana raspisavanje nabavke za 104 lokacije u gradu gdje će biti stanice u kojima će biti smješteni Beli i inspekcijske službe i da očekuje da će biti postavljene u narednih godinu dana, navodi RTS.
U autobuse će ulaziti Komunalna milicija i neće zaustavljati autobus, ni ostale putnike. Putniku bez karte oni će uručivati nalog za plaćanje posebne karte. Putnik koji dobije taj nalog neće biti izbačen iz autobusa.
Karta će moći da se kupi putem SMS-a ili aplikacije, a biće moguće i da se kupi na nekoliko prodajnih mjesta u gradu.
Mjesečne karte koštaće 3.000 dinara za jednu zonu i 3.500 za dvije zone. Godišnja karta koštaće 30.000 dinara za prvu, odnosno 35.000 dinara za dve zone. Ukida se prodaja u vozilima, trafikama, na internetu i platnom karticom pošto se uvodi sistem plaćanja besplatnom aplikacijom. Plaćanje SMS porukom biće slično kao kod naplate parkiranja.

Adblock test (Why?)