Home Vijesti Kraj za Hyundai Veloster

Kraj za Hyundai Veloster

0

Hyundai u potpunosti ukida model Veloster nakon 11 godina proizvodnje i samo četri godine od lansiranja aktuelne, druge generacija ovog kupea.

Odlazak Velostera sa scene uslijedio je nakon što je ovog mjeseca već najavljeno da će proizvodnja hečbeka Ioniq takođe biti okončana u julu.
Hyundai trenutno proizvodi isključivo sportski Veloster N, dok je od standardne verzije već odustao. Trenutno se ovaj model proizvodi u jednom od pogona fabrike Ulsan 1 u kojoj se sklapa i model Kona. Sa dolaskom sljedeće generacije Kone, 2023. godine, ukidanje Velostera bi trebalo da oslobodi više prostora za proizvodnju uspješnijeg krosovera.
Očekuje se da će nova Kona biti u potpunosti otkrivena 2023. godine, s obzirom na to da je aktuleni model restilizovan tek krajem 2020.
Što se Velostera tiče, podsjećamo da je ovaj neobični automobil predstavljen 2011. godine. Bio je to kupe čija lijeva i desna strana nisu bile potpuno simetrične. Naime, auto je ima 2 vrata sa desne, suvozačeve strane, i samo jedna sa lijeve, vozačeve.
Iako se spekulisalo da će Veloster biti ugašen još nakon prve generacije, novi model predstavljen je 2018, ali se po svemu sudeći neće dugo zadržati u prodaji.
Veloster N pokreće 2.0 turbo-benzinski motor koji proizvodi 275 konjskih snaga i 353 Nm maksimalnog obrtnog momenta u rasponu od 1.450 do 4.700 o/min.
(b92)
Adblock test (Why?)