Home Vijesti Lažni sveštenik iz Albanije provocirao u Visokim Dečanima

Lažni sveštenik iz Albanije provocirao u Visokim Dečanima

0

DEČANI – Lažni sveštenik iz Albanije pokušao je da u manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji snimi provokativni video-snimak sa nacionalističkim sadržaje, ali je to spriječeno, a o svemu je obaviješten Kfor, saopštilo je monaštvo ove srpske svetinje.

Monaštvo Manastira Visoki Dečani objavilo je na “Tviteru” da je prije nekoliko dana, građanin Albanije N. Džufka, koji se lažno predstavlja kao pravoslavni sveštenik, pokušao da snimi video u manastiru Dečani sa provokativnim nacionalističkim namjerama.
“Pošto smo od Crkve Albanije obavešteni da je N. Džufka varalica koja se oblači kao sveštenik i širi nacionalističke ideje, ljubazno mu je rečeno da ne može da pravi video materijale u manastiru Dečani i on je mirno otišao. Ostali manastiri na Kosovu su obavešteni da se čuvaju”, navodi se u objavi.
Monasi manastira Dečani negirali su Džufkine tvrdnje u pojedinim medijima na albanskom jeziku da je “odstranjen iz manastira Dečani jer je Albanac” kao potpuno netačne i ocijenili da predstavljaju nacionalističke manipulacije sa namjerom širenja vjerske i etničke netrpeljivosti.
Bratstvo manastira je pojasnilo da je odmah nakon incidenta KFOR obaviješten da se pobrine za moguće provokativno djelovanje i širenje etničke i vjerske mržnje.
“Kanonsko pravoslavno albansko sveštenstvo i svi posetioci dobre volje su i uvek će biti dobrodošli da posete naš manastir”, ističe se su objavi.
Albanska pravoslavna crkva saopštila je da Nikola Džufka nije pravoslavni sveštenik, niti je priznat od bilo koje hrišćanske crkve.

Држављанин Албаније Никола Џуфка који се лажно представља као православни свештеник покушао је да у нашем манастиру сними материјал који би користио за свој шовинистички програм. О њему је Православна Црква Албаније издала саопштење да се ради о варалици: https://t.co/57tsyWKuPi pic.twitter.com/PktztWoOQX
— Манастир Високи Дечани (@DecaniManastir) February 6, 2023

Adblock test (Why?)