Home Vijesti “Licidersko srce” od 17. avgusta u Višegradu

“Licidersko srce” od 17. avgusta u Višegradu

0

Međunarodni dječiji festival folklora “Licidersko srce”, 15. po redu, biće održan u Višegradu 17. avgusta, rečeno je danas na konferenciji za novinare u ovoj opštini.

Festival, koji se održava i u Užicu i na Zlatiboru, ove godine će okupiti 1.200 učesnika iz 15 zemalja širom svijeta, a trajaće od 15. do 19. avgusta.
Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević izrazio je zadovoljstvo što se festival održava 12. put u toj lokalnoj zajednici.
“Čast je biti domaćin događaja ovog karaktera koji na poseban način spaja Republiku Srpsku i Srbiju”, rekao je Đurević, te dodao da će Višegrad kao i prethodnih godina pružiti neophodnu pomoć kako bi manifestacija protekla u najboljem redu.
Ove godine ljubitelji folklora moći će uživati u igri i pjesmi djece iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Poljske, Kanade, Kine, Gruzije i Meksika.
Član Organizacionog odbora Ivana Cvetković zahvalila je domaćinima iz Višegrada koji se, kako je rekla, svake godine trude da ovu manifestaciju podignu na viši nivo.
“Ceremonija počinje u 13.00 časova folklornom igraonicom na Vizantijskom trgu, zatim slijedi prijem u opštini za sve učesnike. Nakon toga kreće svečani defile u 18.30 časova od Mosta Mehmed-paše Sokolovića do Andrićgrada, a završnica večeri je svečani koncert u kompleksu Andrićgrad”, precizirala je Cvetkovićeva.
Ona je naglasila da je idejni tvorac festivala Udruženje građana “Era” iz Užica, dok su suorganizatori grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Turistička organizacija Zlatibor, a ove godine festival podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
“Licidersko srce” održava se pod pokroviteljstvom opština Užice, Čajetina i Višegrad, a među sponzorima su kompanija “Telekom”, Andrićgrad i “Hidroelektrane na Drini” iz Višegrada.
Prema njenim riječima, ovaj festival je najveća dječija međunarodna manifestacija u ovom dijelu Evrope, u kojoj je do sada učestvovalo više od 12.000 djece iz 40 zemalja svijeta. 
Adblock test (Why?)