Home Vijesti Ljekari u Hrvatskoj traže veće plate

Ljekari u Hrvatskoj traže veće plate

0

ZAGREB – Hrvatsko udruženje bolničkih ljekara traži od Vlade da zaposleni u zdravstvu dobiju mjesečne korekcije plata u skladu sa rastom inflacije, pozivajući se na novi kolektivni ugovor koji im garantuje to pravo.

Iz Udruženja ističu da osnovni kolektivni ugovor za zdravstvo definiše povećanje plata za četiri odsto, čime se Vlada intenzivno hvali u posljednje vrijeme, ali da to povećanje ne pokriva čak ni stopu inflacije zabilježenu u junu.
Udruženje smatra neprihvatljivim da povećanje plaće u zdravstvu iznosi samo četiri odsto, dok se s druge strane u nekim javnim poduzećima plate na mjesečnom niovu usklađuju s inflacijom.
Kako su naveli, plata specijaliste sa sedam do 10 godina radnog staža iznosi 12.500 kuna /1.660 evra/, dok je, prema dostupnim podacima, isti ljekar u Sloveniji plaćen oko 20.000 kuna /2.660 evra/, prenose hrvatski mediji.
Odnos premijera i vlade prema zdravstvu i ljekarima smatraju diskriminatorskim, te ističu da je maćehinski odnos države prema zdravstvenim radnicima direktna poruka građanima da su njihovo zdravlje ovoj vlasti i Vladi “zadnja rupa na svirali”.
Adblock test (Why?)