Home Vijesti Majke koje kupuju prvi stan ubuduće lakše do subvencija

Majke koje kupuju prvi stan ubuduće lakše do subvencija

0

BEOGRAD – Majke koje je država odbila za subvenciju prilikom kupovine prvog stana, jer su uz zahtjev za dodjelu pomoći podnijele ugovor a ne predugovor, biće obeštećene na osnovu nove uredbe koju je usvojila Vlada Srbije. One će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu nove uredbe moći da podnesu novi zahtjev kako bi dobile subvenciju.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, uredba reguliše pravo i način dodjele subvencija za prvi stan za majke.
Osim što će, prema najavi nadležnih, postupak podnošenja zahtjeva za subvenciju da bude olakšan i ubrzan.
U saopštenju se navodi kako će taj proces biti znatno olakšan i ubrzan, saopštilo je ovo ministarstvo.
“Novom Uredbom o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja djeteta predviđeno je, pored ostalog, da lokalne samouprave najkasnije do 30 dana od prijema zahtjeva dostave dokumentaciju Komisiji na odlučivanje”, navodi se u saopštenju ministarstva, koje je prenio “N1”.
Kako se dodaje, komisija odlučuje po primljenim zahtjevima najkasnije u roku od 30 dana od prijema urednog zahtjeva i dokumentacije.
Uredbom je kako se dodaje, omogućena je kupovina i stanova u izgradnji koji su pribilježeni u katastar nepokretnosti bez tereta, što je u dosadašnjim procesima otežavalo dobijanje subvencija.
“Utvrđeno je i ponavljanje postupka odlučivanja u predmetima koji su do sada pravnosnažno okončani odbijanjem zahtjeva zbog prerano zaključenog kupoprodajnog ugovora ili ugovora koji je zaključen neposredno po zaključenju predugovora, a u kojima su postojali svi ostali uslovi za sticanje prava na subvenciju”, ističu u ovom ministarstvu.
Zahtjev za to može se podnijeti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu te uredbe.
Adblock test (Why?)