Home Vijesti Mapa Ukrajine koju je objavila ruska televizija izazvala veliku pažnju

Mapa Ukrajine koju je objavila ruska televizija izazvala veliku pažnju

0

​U trenutku kada čitav svijet strahuje od eskalacije sukoba u Ukrajini, mnogima je privukla pažnju mapa te zemlje, koju je objavila ruska državna televizija.

Naime, američki predsjednik Džo Bajden opisao je događaje u Ukrajini kao “početak ruske invazije” i predstavio oštre sankcije kojima kažnjava takav postupak Moskve.
Sankcije uvode i brojne druge zapadne zemlje. Putin je ponovio da je otvoren za dijalog oko Ukrajine, ali da o ruskim interesima neće pregovarati.
Ono što je dodatno privuklo pažnju jeste post na društvenim mrežama, a u pitanju je slika karte Ukrajine koju je tokom jučerašnjeg Putinovog govora objavila ruska državna televizija.
Na karti je žutom bojom označena Ukrajina, a ostali dijelovi su označeni kao “poklonjene” teritorije Ukrajini od strane Staljina, Lenjina i Hruščova.

Russian state TV is now following up on Putin's speech with a graphic diagramming territorial “gifts” to Ukraine from Russian Czars, Stalin, Lenin and Khrushchev. The yellow bit in the middle is labeled “Ukraine.” pic.twitter.com/QdwnvHn4Xs
— Anton Troianovski (@antontroian) February 23, 2022

Nastavljajući raspravu o istoriji, Putin je te večeri kada je potpisao dekret kojim priznaje nezavisnost LNR i DNR, kritikovao bivšeg komunističkog lidera Vladimira Lenjina, nazivajući ga “autorom i arhitektom” Ukrajine, koji je “oštetio” Rusiju.
Dodao je da je Rusija “opljačkana” kada se Sovjetski Savez raspao 1991. godine. On je ocijenio da je poslije 1991. godine Ukrajina počela mehanički da kopira tuđe modele državanosti otuđene od njene istorije i ukrajinske realnosti. Nazvao ju je i “drevnom ruskom zemljom”, a trenutnu situaciju u Donbasu okarakterisao “kritičnom”, te Ukrajinu nazvao “američkom kolonijom sa marionetskim režimom”.
U kojim granicama je Rusija priznala DNR i LNR?
I dok Zapad oštro osuđuje potez i uvodi sankcije Moskvi, u javnosti traje polemika u vezi sa tim šta je Putin mislio – da li LNR i DNR priznaje u trenutnim okvirima koje su pod kontrolom separatista, ili u širim okvirima oblasti koje su i dalje pod kontrolom Kijeva. Odgovor na to pitanje nije potpuno jasan čak ni poslije objašnjenja koje je dao Vladimir Putin.
Zabuna u medijima nastala je nakon izjave šefa komiteta ruske Dume za poslove Zajednice nezavisnih država Leonida Kalašnjikova koji je rekao da će Donjecka i Luganska narodna republika biti priznate u okviru granica ovih oblasti na istoku Ukrajine.
Međutim, kasnije je istakao da je to “samo njegovo mišljenje” i da bi odluka o granicama trebalo da bude donijeta u narednim dana. Upravo je to podgrijalo različita nagađanja i navode.
Kako je pisao Gardijan, ključno pitanje u Moskvi, ali i šire, danas je “da da li Rusija priznaje postojeće granice teritorije ili teritoriju koju bi želeli da kontrolišu”.
Iako za sada to nije jasno do kraja, uzimajući u obzir da DNR i LNR ne kontrolišu čitavu teritoriju Donjecke i Luganske regije, zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova dao je odgovor na konferenciji za novinare da Rusija priznaje granice u kojima te države “ostvaruju vlast i jurisdikciju”.
Sa druge strane, vlasti u separatističkim teritorijama navode da i dalje gledaju na svoje granice kao na cjelinu regiona Donjeck i Lugansk. Ako se Moskva saglasi sa tim – onda, ocjenjuju komentatatori, novi rat je vjerovatan rezultat.
Adblock test (Why?)