Home Biznis Meksiko zamijenio Kinu, postao najveći trgovinski partner SAD

Meksiko zamijenio Kinu, postao najveći trgovinski partner SAD

0

Meksiko je zamijenio Kinu kao najveći trgovinski partner Sjedinjenih američkih država.

Prema novoj objavi Luisa Toresa, višeg poslovnog ekonomiste u Banci saveznih rezervi u Dalasu, Meksiko je ponovno učvrstio svoje mjesto glavnog američkog trgovinskog partnera, s robom vrijednom 263 milijarde dolara koja je prošla između dvije zemlje u prva četiri mjeseca ove godine.

Trgovina s Meksikom činila je 15,4 posto robe koju su izvezle i uvezle SAD, odmah ispred ukupne trgovine Amerike s Kanadom i Kinom, koje su iznosile 15,2 posto odnosno 12 posto, prenosi klix.

Čak i dok se svet pomiče s vrhunca pandemije, sposobnost Meksika da preuzme prvo mesto od Kine, koja je provela poslednje dve decenije dublje se integrirajući u američku privredu, jasan je znak kako će ekonomski haos 2020. nastaviti da definiše svetsku ekonomju godinama koje dolaze.

Tores je rekao da je sjeme za ovaj pomak posijano prije pandemije, carinama bivšeg predsjednika Donalda Trampa na neke kineske proizvode i potpisivanjem trgovinskog sporazuma između SAD-a, Kanade i Meksika, blagog ažuriranja gotovo tri decenije starog NAFTA sporazuma.

Ali Tores je rekao da promjene takođe sugerišu ubrzani pomak prema “nearshoring-u”, praksi u kojoj zemlje dovode lance snabjedavanja za ključnu robu u zemlje koje su fizički i politički bliske.

“Iako su podaci o nedavnom nearshoringu rijetki, a dokazi o tome uglavnom anegdotski, povećani protekcionizam i povezana industrijska politika dosledni su s manje globalne trgovine, više regionalne trgovine te nearshoringom i reshoringom (vraćanjem proizvodnje u matičnu zemlju)”, napisao je Tores.

Nearshoring se povećao tokom pandemije zbog povećanih troškova slanja proizvoda preko Pacifika i potražnje potrošača za bržim rokovima isporuke.

Peter S. Gudman iz New York Timesa takođe je ranije ove godine napisao da kompanije poput Walmarta sve više traže načine da zadovolje svoje potrebe kako su se političke napetosti između SAD-a i Kine zahuktavale.

(
)

Adblock test (Why?)