Home Vijesti Mijatović: Stanimo u kolonu za EU, vozanjem patriota po Sarajevu se ne...

Mijatović: Stanimo u kolonu za EU, vozanjem patriota po Sarajevu se ne pravi država

0

Potpredsjednik SDP -a Vojin Mijatović kritički se osvrnuo na skromno obilježavanje Dana nezavisnosti BiH zamjerajući što svečana kolona automobila nije vozila kroz oba entiteta. Time se pr ema njegovim riječima opet na ruku opet ide onima koji negiraju BiH, a što odgovara i dijelu aktuelne vlasti u F BiH.

– ”Patriote” koliko god se to nekom sviđalo, ili ne, ali ova država se mora zajednički praviti, dokle god je negirali na 49% teritorije, a sarajevska sećija glumila žrtvu nema od države ništa. Sinoć je u Vijećnici moralo da gori od optimizma, moralo se sve uraditi da se nagrade talentovani sportisti, naučnici, studenti, doktori, radnici, ali iz cijele zemlje, iz oba entiteta, sinoć smo morali dijeliti stipendije, nagrade, ordenja našoj budućnosti! – poručio je Mijatović.

Smatra da su oni koji žele jedinstvenu BiH jučer morali biti i u Banjaluci i u Sarajevu. Njegov stav je da se država ne može praviti dok smo zarobljeni u prošlosti. Uz obavezu svih nas za dužni pomen svim žžrtvama 90 – tih vrijeme je da se gleda u budućnost.

– učer defile automobila u Sarajevu sa zastavama, sjajno, ali gdje ste u Banja Luci, što niste došli, stao bih na čelo kolone, kaže Mijatović.

Ne može se prema njegovim riječima više biti patriota na daljinski. Svjestan je da će ova njegova reakcija biti povod za nove napade, ali kaže da mu to nije važno jer ne radi ništa da bi se svidio jednima, ili drugima.

– Hajdemo raditi, pozivam javno članove predsjedništva Komšića i Džaferovića da bez odlaganja pokrenu sve procedure za prijem BiH u članstvo u EU i NATO po posebnoj proceduri.Nema čekanja, nema prepreka, ovo je momenat kad i BiH i Zaoadni Balkan moraju postati dio modernog svijeta. Pozovite ambasadora Sattlera koji je juče javno priznao propast sopstvene politike, od Neuma do Neuma i tražite članstvo bez odlaganja, poručio je Mijatović.

Nakon ruske agresije na Ukrajinu Mijatović smatra da se Evropa mora odlučiti želi li BiH u svojoj porodici, ili novi ukrajinski scenariuo.

– Živjela BiH budućnosti, vrijeme je da izađemo iz uloge žrtve! – poručio je Mijatović.

Za Dan nezavisnosti BiH svoju čestitku Mijatović je poslao ispred palate predsjednika RS -a.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here