Home Region Milanović: Nazvat ću Dodika, Republika Srpska se ne može izvući iz BiH

Milanović: Nazvat ću Dodika, Republika Srpska se ne može izvući iz BiH

0

Mi BiH želimo dobro, mi ih ne komadamo, neka se to vidi u Sarajevu, rekao je

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na konferenciji za medije je govorio o situaciji u Ukrajini, ali se osvrnuo na situaciju u našem regionu. Poručio je da on Bosni i Hercegovini želi dobro.

– Bio sam pozvan da potpišem da se Ukrajini da status kandidata. Bio sam to spreman potpisati pod uslovom da se taj status da BiH i Kosovu, kojeg nisu svi ni priznali. Tražio sam da se donese odluka o početku pregovora s Albanijom i Makedonijom, njih Evropska unija već godinama maltretira. Mi BiH želimo dobro, mi ih ne komadamo, neka se to vidi u Sarajevu – rekao je Milanović, te dodao šta će reći Miloradu Dodiku:

 

Republika Srpska se ne može izvući iz BiH

Poruka Dodiku – nazvat ću ga, bilo bi dobro da se vrate u okvire institucija BiH. Za Beograd je trenutak da odluči gdje pripada, je li to EU ili Rusija.

Poručio je da je RS nedjeljiv dio BiH.

– Republika Srpska se ne može izvući iz BiH, to je nemoguće. Njihovo mjesto je na zapadu, mjesto srpskog naroda je na Zapadu, ne u Rusiji. Ja razumijem te veze, ali to je daleko – naveo je.

Milanović smatra da je Srbija trenutno u nezavidnoj situaciji.

 

Ne treba se iživljavati na Srbiji

– Nije vrijeme da se iživljavamo na Srbiji nego im kažemo da je sad vrijeme da se odluče, sad gori. Ne morate osuditi Ruse. To je teško, ali razumijem. Idemo vidjeti je li vam mjesto na zapadu ili istoku, ovo je vrijeme za neke dalekosežne odluke. Zapad godinama maltretira BiH. Tamo je pola miliona Hrvata, to je susjedna zemlja. Njima se odmaže s kilavom birokratijom Evropske unije, oni nikako da shvate te ljude i probleme – kazao je o BiH.

Ponovio je da BiH treba dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

– Ako ovo nije vrijeme za triježnjenje, da vidimo koliko veći problemi postoje od nekih peripetija, to treba riješiti odmah. BiH mora ući u status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. To je nada debela kao deblo preko rijeke, to im fali, vuče ih se za nos već 20 godina – zaključio je Milanović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here