Home Region Milanović o obilježavanju Dana srpskog jedinstva: Besposlen pop i jariće krsti

Milanović o obilježavanju Dana srpskog jedinstva: Besposlen pop i jariće krsti

0

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je, poziv predsjednika Aleksandra Vučića Srbima u regionu da isticanjem srpskih zastava obilježe Dan srpskog jedinstva, komentarisao riječima da “besposlen pop i jariće krsti”.

On je odgovarajući na pitanja novinara da li to doživljava kao provokaciju Srbije rekao da “ne može da vjeruje” da vlast u Srbiji nema važnija posla, kao što je ekonomski razvoj”.

Milanović je rekao da Srbija zaostaje u ekonomskom razvoju u odnosu na Hrvatsku, ali je dodao da ni Hrvatska ne napreduje na način kako bi se to željelo.

“Stalno talasanje nacionalnih provokativnih osjećaja naprosto ne vodi nigdje”, rekao je Milanović.

Milanović je pojašnjavao situacijiu Istri kroz istoriju.

“E sad ispašće da sam rekao da Vučić huška ljude. Mislim da bi trebalo da ima pametnija posla, jer sada se očekuje naša reakcija. I onda imamo nešto na čemu Vučić živi i klija 20, 30 godina. On je mlad čovjek, još je puno godina pred njim”, rekao je Milanović, prenio je hrvatski portal Dnevnik.

U svom maniru je dodao da je to sve jednom riječju za njega “bezveze” i uz opasku da se tako ne pravi jedna ozbiljna, uticajna i moćna država, kakvu Srbija želi, ali je nije ostvarila.

Upitan da komentariše događaje u Crnoj Gori i jučerašnji boravak patrijarha Porfirija u Jasenovcu, Milanović je kazao da ne zna šta bi rekao, jer on je patrijarh SPC i u Crnoj Gori.

Smatra da bez argumenata Crna Gora želi da ima svoju crkvu, ali je dodao da će to teško ostvariti s obzirom da je potrebno i odobrenje Vaseljenske patrijaršije.

Ocjenjujući sve to politikom, Milanović je rekao da sa patrijarhom srpskim dok je bio mitropolit u Zagrebu imao korektan i dobar odnos.

Napomenuo je da je njegova prethodnica Kolinda Grabar Kitarović na Pantovčaku okačila jednu ikonu dobijenu od Porfirija sa čim se on ne slaže, jer smatra da joj nije mjesto na zidu na kojem bi trebalo da stoje isključivo hrvatska nacionalna obilježja.

Nada se, kazao je, da ikonu neće morati da miče sa tog zida.