Home Vijesti Milanović: Rat u Ukrajini ne plaćaju hipsteri u Njujorku, niti bogati Rusi,...

Milanović: Rat u Ukrajini ne plaćaju hipsteri u Njujorku, niti bogati Rusi, nego narod

0

ZAGREB – Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je danas da sa nevjericom i strahom prati rat u Ukrajini, čiju cijenu plaća “nesretni narod”, a ne “hipsteri u Njujorku ili bogati Rusi”.

Ukazujući da će za dva dana biti godišnjica rata, Milanović kaže da prosto ne može, a vjeruje da se to događa i da ide u pravcu u kome ide.
Podsjetio je i da on godinu dana govori o tome ko je odgovoran za taj sukob i ko je šta trebalo da napraviti, te dodao da od sada to više neće činiti.
Dotakao se i izjave Rona DeSantisa, republikanskog guvernera Floride koji se smatra jednim od najizglednijih protivkandidata bivšem predsjedniku Donaldu Trampu za nominaciju stranke za nadolazeće predsjedničke izbore.
Milanović je rekao da je DeSantis kritikovao američkog predsjednika Bajdena, koji je u ponedjeljak posjetio Kijev, a u utorak Varšavu i dodao da je ovaj republikanac strah od Rusije u NATO državama proglasio neutemeljenim jer se Rusija pokazala “vojnom silom trećeg reda”.
Za demokratskog šefa države rekao je da je zabrinut za granice na drugom kraju svijeta, a nije “učinio ništa za bezbjednost” američke granice.
Upitao je šta je zaključak i istakao da on to sugeriše sve vrijeme ukrajinskog sukoba, iako je predsjednik male Hrvatske, u nadi da će se stvar zaustaviti, jer je sve opasno i nekontrolisano.
Za DeSantisa je rekao da je jedan od naviše pozicioniranih Amerikanaca, koji, kako je rekao, ima debelo uporište, ali ne u establišmentu, već u biračkom tijelu.
Ponovio je da je sukob u Ukrajini i “američki rat, kao što je ruski” te da će se dogovor na kraju postići između Vašingtona i Moskve.
“Cijenu ne plaćaju šminkeri na Floridi, hipsteri u Njujorku, niti bogati Rusi još uvijek, ne oni najbogatiji, nego plaća taj nesretni narod i mi koji se tresemo”, rekao je Milanović, prenio je hrvatski portal Index.
Rekao je i da su “neki ljudi u Evropi” sukobu u Ukrajini prišli s “totalnim nabojem emocija i mržnje”, prenosi Tanjug.
Za hrvatskog šefa diplomacije i premijera Andreja Plenkovića, u kontekstu hrvatskog pridruživanja proizvodnji streljiva za Ukrajinu rekao je da “znaju potrebe ukrajinske vojske”, ali ne i hrvatske, “jer ih se to ne tiče”.
Ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman je ove sedmice komentarisao Milanovićevu izjavu da Hrvatska stoji katastrofalno po pitanju zaliha streljiva, rekavši da je on to govorio “onako, lakonski”.
Milanović je s tim u vezi upitao odakle se ministar razumije u to.
               
Adblock test (Why?)