Home Vijesti Milanović traži sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog izbora u BiH

Milanović traži sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog izbora u BiH

0

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović predložio je premijeru Andreju Plenkoviću sazivanje sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog, kako je naveo, opasnosti da će Hrvati u BiH izgubiti ravnopravnost i ustavna prava, jer se izbori planiraju provesti po postojećem “distriminatorskom” Izbornom zakonu BiH.

Milanović je u dopisu ukazao da će “postojeći Izborni zakon BiH onemogućiti Hrvatima legitiman izbor svojih predstavnika u tijela vlasti”.
“Nacionalni je interes i obaveza Hrvatske, i prema Ustavu i kao potpisnice Dejtonskog sporazuma, zaštita prava Hrvata u BiH koji su ujedno i hrvatski državljani, a time i državljani EU”, naveo je Milanović.
On je naveo da je hrvatski nacionalni interes i očuvanje stabilne BiH, a oduzimanje prava Hrvatima u BiH da sami biraju svoje predstavnike u tijela vlasti nedvosmisleno je prijetnja političkoj stabilnosti BiH.
“Hrvatski partneri iz EU i NATO-a nisu učili skoro ništa kako bi se promijenio Izborni zakon i osiguralo pravo Hrvatima u BiH da sami biraju svoje predstavnike”, naveo je Milanović i dodao da su neki od predstavnika međunarodne zajednice sistematski nastupali sa suprotnih pozicija i osporavali ustavna prava Hrvata u BiH.
Ukoliko hrvatski partneri ne žele ili ne mogu izvršiti uticaj na predstavnike Bošnjaka da prihvate promjene Izbornog zakona, ističe Milanović, onda Hrvatska mora insistirati da visoki predstavnik nametne rješenja koja će Hrvatima u BiH garantovati pravo da sami biraju svoje predstavnike.
“Naši partneri nas svojim nerazumijevanjem i dvostrukim kriterijumima partnerstva dovode u situaciju da ćemo morati preduzeti snažnije mjere u cilju zaštite hrvatskih nacionalnih interesa budući da dosadašnji diplomatski napori nisu donijeli nikakav rezultat”, naveo je Milanović.
On ističe da je hrvatski interes i neophodnost da se ubrza put BiH prema članstvu u EU, pogotovo ukoliko će Unija zbog novonastale situacije u Evropi ubrzanim postupkom osigurati status kandidata za Ukrajinu.
“Hrvatska ne može prihvatiti ubrzano davanje statusa kandidata Ukrajini ukoliko se isti status ne da i BiH što bi svakako stabilizovalo ne samo situaciju u toj državi, nego i u cijeloj jugoistočnoj Evropi što je, nadam se, svima u cilju”, naveo je Milanović.
Adblock test (Why?)