Home Biznis Ministarstvo finansija RS: Veliki interes kupaca za obaveznice RS

Ministarstvo finansija RS: Veliki interes kupaca za obaveznice RS

0

Ministarstvo finansija RS je posredstvom Banjalučke berze danas prodalo 210.000 petogodišnjih obveznica RS u nominalnoj vrijednosti 1.000 KM po hartiji, sa kamatnom stopom 6,1 odsto. 

Investitori su na današnjoj aukciji iskazali veliko interesovanje, o čemu svjedoči podatak da je potražnja za hartijama bila za 14 miliona viša od planirane i iznosila je 224,28 miliona KM.

U obavljenih 60 transakcija učestvovalisu institucionalni investitori, kao i tridesetak fizičkih lica, što iz Bosne i Hercegovine, što i zemalja Evropske unije.

Emisija obveznica je planirana Budžetom RS i u skladu je sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama, kojim je definisana namjena zaduživanja. Svrha duga su budžetska potrošnja i projekti, te otplata starog duga.

Ministarstvo finansija RS na svojoj internet stranici redovno objavljuje aukcije hartija od vrijednosti koje su planirane, kao i rezultate obavljenih trgovanja, te ovim putem poziva zainteresovanu javnost da prati kalendar akcija s ciljem učestovanja u jednoj od budućih emisija, saopšteno je iz Ministarstva.

(
)

Adblock test (Why?)