Home Biznis Ministri Košarac i Bekteši potpisali sporazume o ekonomskoj saradnji i saradnji u...

Ministri Košarac i Bekteši potpisali sporazume o ekonomskoj saradnji i saradnji u oblasti turizma

0

Sporazume Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije o ekonomskoj saradnji i saradnji u oblasti turizma potpisali su danas u Skoplju ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Potpisnici su konstatovali da će ovi dokumenti biti dobra osnova za unapređenje vanjskotrgovinske razmjene, jačanje privrednih veza, podsticanje investicija i olakšavanje saradnje u oblasti turizma između BiH i Sjeverne Makedonije.

Ministri Košarac i Bekteši istakli su da su BiH i Sjeverna Makedonija prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja te da ima prostora za dodatni razvoj ekonomskih odnosa. Zajednička ocjena je da su ohrabrujući podaci o ukupnoj robnoj razmjeni BiH i Sjeverne Makedonije u 2022. godini, većIj za 57,15 miliona KM u odnosu na 2021., kao i da treba nastaviti takav trend.

Na sastanku je ukazano na potrebu jačanja regionalne saradnje, pri čemu je fokus bio na inicijativi “Otvoreni Balkan”. Naglašeno je da je ova regionalna inicijativa povećala obim trgovinske razmjene između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije za gotovo 30 posto.

Ministar Košarac je informisao ministra Bektešija da Republika Srpska zagovara članstvo BiH u ”Otvorenom Balkanu” te se nada da će nove poltičke strukture u Federaciji BiH podržati ovu regionalnu inicijativu.

On je upoznao makedonskog kolegu o intenciji da u narednih mjesec dana organizuje konferenciju o “Otvorenom Balkanu” u Sarajevu te ga pozvao da bude jedan od učesnika na ovom skupu, što je ministar Bekteši prihvatio.

– Namjera nam je da u Sarajevu okupimo resorne ministre iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, kao i predstavnike komorskog sistema i privredne zajednice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kako bismo otvoreno razgovarali o perspektivama i prednostima ‘Otvorenog Balkana – najavio je ministar Košarac.

Na sastanku je bilo riječi i o saradnji u energetskom sektoru. Ministar Košarac informisao je ministra Bektešija da je energetika u primarnoj ustavnoj nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH te da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima isključivo koordinirajuću ulogu.

Naveo je da je Republika Srpska svoju legislativu uskladila sa standardima Energetske zajednice te izrazio nadu da će Federacija BiH što prije uraditi svoj dio posla. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će u koordinaciji s nadležnim entitetskim ministarstvima izvršiti koordinaciju aktivnosti predstavljanja pred Sekretarijatom Energetske zajednice.

– Prepoznati su napori institucija Republike Srpske kada je u pitanju razvoj energetskog sektora, posebno obnovljivih izvora i gasne infrastrukture, pri čemu posebno ističem značaj realizacije projekta Nova istočna interkonekcija, što će doprinijeti dugoročnoj energetskoj stabilnosti kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH – riječi su ministra Košarca.

On je istakao da, ukoliko postoji zainteresovanost makedonske strane za ulaganje u energetski sektor ili saradnju u energetskim projektima, to pitanje treba rješavati u komunikaciji sa nadležnim institucijama Republike Srpske i Federacije BiH.

– Svi procesi se vode u Republici Srpskoj i Federaciji BiH jer je to njihova ustavna nadležnost. BiH nema imovinu, Republika Srpska i Federacija BiH su vlasnici imovine. Entiteti imaju energetski suverenitet, oni dodjeljuju koncesije, a ne nivo BiH – kazao je Košarac.

Stoga, dodao je, ukoliko makedonska strana izrazi zainteresovanost za ulaganja u gasne infrastrukturne projekte, jedina adresa za pregovore su institucije Republike Srpske i institucije Federacije BiH.

Biznisba /

Adblock test (Why?)