Home Vijesti Mjestimično vlažni kolovozi, smanjena vidljivost zbog magle

Mjestimično vlažni kolovozi, smanjena vidljivost zbog magle

0

BANJALUKA – Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, uz smanjenju vidljivost zbog magle u kotlinama.

Magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Bosnu, Vrbas i Lašvu, kao i na putevima Bihać – Bosanski Petrovac i Konjic – Jablanica, na području FBiH.
Zbog niske jutarnje temperature, iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoravaju na poledicu u višim predjelima i preko planinskih prevoja i savjetuju maksimalno opreznu vožnju, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.
Na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija usporeno i postavljena je privremena saobraćajna signalizacija.
Na dionici magistralnog puta Dobro Polje – Miljevina dolaziće do izmjene u režimu saobraćaja zbog postavljanja rasvjete u tunelu “Sijeračke stijene”, a biće izmjenjen saobraćaj i zbog radova u tunelu “Čeljigovići”, na magistralnom putu Lapišnica – LJubogošta.
Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Jablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.
Zbog radova na magistralnom putu Gradiška – Nova Topola – Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan – Nova Topola izmjenjen je režim u odvijanju saobraćaja.
U toku su i radovi na izgradnji kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška – Nova Topola i Čatrnja – Gradiška, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.
Zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac.
Izmjena režima saobraćaja je i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva, do kraja godine.
Saobraćaj se na dionici magistralnog puta Foča – Goražde, u mjestu Filipovići, na samoj liniji razgraničenja, zbog aktiviranog klizišta odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.
Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-granični prekaz Hum /Šćepan Polje/ putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.
Na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik – Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika, zabranjen saobraćaj za sva vozila zbog opasnosti od pojave klizišta, a za teretna vozila između preduzeća “Ruding” u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.
Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran – Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje – Donja Trnova – Glavičice – Mezgraja.
Na mostu Kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putnom pravcu Brodar – Rudo zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase preko 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na čas.
Na putevima u FBiH vidljivost je zbog magle smanjena na putevima Priluka – Glamoč – Mlinište, Livno – Kazanci, Bihać – Bosanski Petrovac – Ključ i Bosanski Petrovac – Oštrelj – Drvar, kao i širem području Sarajeva, Visokog i Bugojna.
Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala, posebno na magistralnom putu Srbljani – Bosanska Krupa gdje je ugroženo bezbjedno saobraćanje, zbog čega je na ovom pravcu obustavljen saobraćaj.
Vozači mogu koristiti alternativni pravac Srbljani – Cazin – LJusina – Bosanska Krupa.
Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnom putu Jablanica – Mostar kod restorana “Zdrava voda”, kao i na ulazu u Stolac iz smjera Mostara, te na skretanju za Orahovicu na području Konjica.
Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.
Adblock test (Why?)