Home Vijesti Mladi Britanci strahuju da neće moći sebi da priušti djecu

Mladi Britanci strahuju da neće moći sebi da priušti djecu

0

Britanci su prošle godine otkazali dva miliona servisa za striming, jer su se porodice borile sa rastućim troškovima života. Kriza potresa i mlađe slojeve društva, pa polovina mladih Britanaca strahuje da neće moći da “priušti” djecu. Očekuje se da će Banka Engleske ponovo podići kamatne stope u četvrtak.

Mladi u Britaniji se više bore sa krizom troškova života nego sa pandemijom kovida-19, otkriva se u novom izvještaju pod nazivom Prince's Trust NatWest Youth Index 2023, zasnovanom na istraživanju JuGov-a.
Skoro polovina Britanaca starih između 16 i 25 godina strahuje da nikada neće zaraditi dovoljno da izdržava porodicu usred krize troškova života i recesije koja prijeti.
Studija je pokazala je da je opšte blagostanje mladih tog uzrasta u Velikoj Britaniji ravnomjerno i na najnižoj tački u 14 godina, koliko se dugo studija objavljuje.
Izvještaj otkriva da je 57 odsto mladih reklo da im je kriza troškova života najveća briga za budućnost, dok je 34 odsto navelo da najviše brine zbog predstojeće recesije.
Oko 46 odsto je izjavilo da se zbog ekonomske nesigurnosti osjeća beznadežno u pogledu budućnosti. Taj stav ima i 55 mladih siromašnijeg porijekla.
Skoro polovina, 45 odsto, zabrinuta je da nikada neće zaraditi dovoljno da izdržava porodicu, dok taj procenat kod onih manje imućnih iznosi 53 odsto.
Sreća i povjerenje mladih u novac su niži nego kada su ankete započele 2008. tokom globalne finansijske krize, saopštila je dobrotvorna organizacija.
Podaci su dobijeni onlajn anketiranjem, a učestvovalo je 2.025 mladih uzrasta od 16 do 25 godina.
Svaki peti odrasli u Velikoj Britaniji je jeo hranu nakon isteka roka upotrebe, ili manje porcije, jer inflacija održava visoku cijenu namirnica.
Podaci Zavoda za nacionalnu statistiku pokazuju kako su povećanje troškova života i teškoće u pristupu medicinskim uslugama uticali na živote ljudi tokom jesenjih i zimskih mjeseci, prenosi RTS.
Utvrđeno je da odrasli prijavljuju umjerene do teške simptome depresije. Kako se navodi, kod onih sa dijabetesom i oni koji imaju djecu veća je vjerovatnoća da jedu manje porcije ili hranu nakon isteka roka upotrebe.
Evropski savjet za informacije o hrani savjetuje da namirnice ne treba jesti nakon isteka roka upotrebe, ali “možete da jedete hranu nakon datuma najbolje prije ako izgleda, miriše i ima dobar ukus”, prenosi Skaj njuz.
U izvještaju se razmatra i vrijeme čekanja na liječenje. Otprilike jedna petina (21 odsto) odraslih osoba izjavila je da čeka bolnički pregled, testiranje ili da počne da se lieči preko zdravstvene službe, dok je oko 48 odsto osoba sa simptomima depresije i 37 odsto osoba sa invaliditetom reklo da je to imalo snažan negativan uticaj na njihove živote.

Adblock test (Why?)