Home Banjaluka Na banjalučkom Ekonomskom fakultetu u prvom roku upisano više studenata nego na...

Na banjalučkom Ekonomskom fakultetu u prvom roku upisano više studenata nego na sva tri prošle godine

0

Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2022/2023. godini na Univerzitetu u Banjoj Luci  u drugom upisnom roku raspisan je srijedu.

Na Ekonomskom fakultetu samo 19 slobodnih mjesta

Prema konkursu u ovom upisnom roku na Univerzitet u Banjoj Luci planiran je upis 807 studenta, a tog broja pored Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta i Rudarskog fakulteta najmanje slobodnih mjesta je ostalo na Ekonomskom fakultetu, svega njih 19.

Zatraženo odobrenje za upis još 10 studenata

Sa Ekonomskog fakulteta su nam potvrdili da je u prvom upisnom roku u prvu godinu studija u akademskoj 2022/2023. godini upisano 185 studenata, od prijavljenih 187 kandidata, te da je zbog velikog interesovanja od resornog ministarstva zatraženo odobrenje za upis još 10 samofinansirajućih studenata.

“Ukupno je ostalo slobodno 19 mjesta na oba studijska programa (od čega 10 za samofinansirajuće, pet za vanredne i četiri mjesta za studente strane državljane). Od resornog ministarstva traženo je odobrenje za upis još 10 samofinansirajućih studenata na studijskom programu Ekonomija i poslovno upravljanje zbog velikog interesa studenata na prvom upisnom roku. Očekujemo da će resorno ministarstvo navedeni zahtjev odobriti te da ćemo upisati još 20 samofinansirajućih studenata”, poručili su sa Ekonomskog fakulteta.

U prvom roku upisano više studenata nego za sva tri prošle godine

Takođe, važno je napomenuti da je interesovanje za upis na Ekonomski fakultet ove godine u značajnom porastu. To potvrđuje i podatak da je prošle godine upisano ukupno 180 studenata na sva tri roka, dok je ove godine taj broj već veći po završetku prvog upisnog roka.

Brzo zaposlenje, adekvatne zarade, ugovori sa 100 kompanija

Dekan Ekonomskog fakulteta, prof. dr Milenko Krajišnik kazao je za naš portal da je razlog za veliko interesovanje studenata za upis na Ekonomski fakultet brzo zaposlenje i adekvatne zarade, koje omogućavaju poslovi koje su studenti kompetentni da obavljaju nakon završenog fakulteta.

“Radi se o trenutno deficitarnim zanimanjima na tržištu rada, a svaki dan smo suočeni sa zahtjevima poslodavaca za dostavljanje kontakata studenata koji su završili Ekonomski fakultet u svrhu zaposlenja. To znači da se Ekonomski fakultet aktivno angažuje i na zapošljavanju svojih diplomiranih studenata. Veliki broj studenata pronađe zaposlenje tokom praktične nastave koju obavljaju u kompanijama tokom 3 i 4 godine studija sa kojima fakultet ima potpisan sporazum o studentskoj praksi (ugovori su potpisani sa oko 100 kompanija)”, kazao je dekad prof. dr Krajišnik.

Cilj fakulteta

Takođe, kako je istakao, cilj fakulteta je da studiranje na Ekonomskom fakultetu bude ugodno iskustvo za studente, što je još jedan od razloga za veliki interes studenata.

“Profesori, asistenti i ostali zaposleni su na usluzi studentima. Pokrivenost nastave vlastitim kadrovima na prvom ciklusu studija je skoro 100%, što znači da su profesori i asistenti studentima dostupni u svakom trenutku. Rasporedi ispita na svim predmetima su poznati godinu dana unaprijed, tako da studenti mogu unaprijed da planiraju svoje aktivnosti. Takođe, studenti imaju mogućnost da borave na razmjenama u inostranstvu koje su pokrivene stipendijama, te steknu poznanstva, znanja i iskustva na svjetski priznatim fakultetima. Brojni naši studenti su na visokim pozicijama ne samo u domaćim mego i inostranim kompanijama, što znači da je naša diploma priznata i u svijetu. Uostalom, tradicija Ekonomskog fakulteta je duga preko 47 godina”, rekao je prof. dr Krajišnik, te dodao su sve ovo faktori koji čine Ekonomski fakultet privlačnim za buduće studente.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here