Home Vijesti Na poklopcu rezervoara naučnici otkrili bakterije koje “jedu” gorivo

Na poklopcu rezervoara naučnici otkrili bakterije koje “jedu” gorivo

0

Život naučnika-biologa je zanimljiv jer je praktično svaki centimetar prostora ispred njih neotkriveno područje, pa uzumanjem uzoraka svašta mogu otkriti. Na primjer, nedavno su biolozi sa Instituta za integrativnu biologiju (I²SysBio) i Darwin Bioprospecting Excellence tima, oba sa sjedištem u Valensiji u Španiji, odlučili da potraže nove uzorke, a na pamet su im pali sopstveni automobili, parkirani ispred istraživačkih laboratorija.

Uzorci su uzeti ispod poklopca rezervoara za gorivo. Nakon kraće obrade uzoraka otkriveno je nekoliko vrsta bakterija, uključujući nikad prije katalogiziranu vrstu.
Nove bakterije pokazale su se sposobnim da žive u uzorcima goriva. Takođe su bile sposobne da razgrade te uzorke tokom vremena, što bi ih moglo učiniti važnim u budućim projektima čišćenja područja kontaminiranih naftom i gorivom.
Budući da je neimenovana bakterija pronađena ispod poklopca za sipanje goriva Toyote Yaris, jedan od naučnika čak predlaže da bi vrstu trebalo nazvati Isoptericola toyotensis.
U prošlosti su naučnici često tražili bakterije koje mogu da razgrade tvrdokorne ugljovodonike, poput dizela ili benzina, a naučniciu Valensiji dosjetili su se da u potragu krenu na sopstvenom parkiralištu.
Pregledali su ukupno deset automobila, a nova vrsta je pronađena u prljavštini natopljenoj gorivom oko otvora Yarisovog rezervoara. Istraživači su potom uzgajali bakterije u laboratoriji i hranili ih dizelom, a gladne bakterije su “pojele” gorivo za dvije nedjelje.
(Revijahak.hr)
Adblock test (Why?)