Home Crna hronika Nakon hapšenja Sky mafije manje paljevina i bombaških napada

Nakon hapšenja Sky mafije manje paljevina i bombaških napada

0

Poznato je da je za manje od pola godine, a nakon dešifriranja aplikacija Sky i Anom, uhapšeno više od 100 osoba, od toga 14 policajaca. Krenulo se s akcijama u Republici Srpskoj, a sarajevske narkogrupe hapšene su od jula do septembra ove godine.

 

Iznude i požari

U akcijama “Rez”, “Nevera” i “Bumerang” hapšeni su Elvis Keljmendi, koji je sada u kućnom pritvoru, pa njegov saradnik Adi Nukić, te Anel Sejfović i Ajlin Ahmić. Krajem septembra uslijedila su i hapšenja Edina Imamovića i Emira Subašića, a potom Admira Arnautovića Šmrka i Adnana Maglića.

Sky mafiji stavlja se na teret da su se od 2019. godine do danas bavili međunarodnom trgovinom drogom, među kojom je i kokain koji su nabavljali iz Nizozemske. Osumnjičeni su da su organizirali transport droge s teritorija Turske, Albanije, Crne Gore i Srbije na teritoriju BiH i dalje prema zemljama EU.

Osim toga, Sky mafija se u Sarajevu dovodi u vezu s iznudama, izazivanjima opće opasnosti, podmetanjem požara, upotrebom vatrenog oružja. Najčešće su to bile paljevine ili postavljanje eksplozivnih naprava pod suparničke automobile i objekte.

Od izvora bliskog istrazi potvrđeno nam je da je nakon hapšenja ovih narkogrupa krajem septembra u velikom obimu smanjen broj paljevina i bombaških napada.

Od pucnjava u kojima su ubijeni Mehmed Ramić i Kenin Lukač, u Sarajevu praktično i nije bilo ozbiljnijeg vatrenog obračuna. Osumnjičeni za ubistvo Ramića je odbjegli Adel Kabaš, koji je vođa jedne od uhapšenih narkogrupa.

 

  • Adel Kabaš u bijegu

    Adel Kabaš u bijegu

    Foto: MUP RS


Minimalan broj

I zvanični podaci MUP-a Kantona Sarajevo potvrđuju činjenicu da je nakon hapšenja Sky mafije broj spomenutih krivičnih djela sveden na minimum.

Prema izvještaju sarajevske policije, u devet mjeseci ove godine evidentirano je da su 23 puta bačene eksplozivne naprave, požar otvorenim plamenom izazvan je 35 puta, a 13 puta je pucano iz vatrenog oružja.

U oktobru ove godine nije evidentiran nijedan bombaški napad, zabilježena je jedna paljevina vozila koja je rasvijetljena, a u tri slučaja evidentirani su požari na vozilima za koje nije jasno naveden uzrok.

Ovakvoj situaciji uveliko su doprinijeli pripadnici sarajevske policije zbog uspješno realiziranih akcija kojima su razbijene opasne narkogrupe.

Prošla godina još gora

U izvještaju MUP-a Kantona Sarajevo, u prošloj godini evidentirana su 54 slučaja podmetanja požara. Također je evidentirano 15 slučajeva aktiviranja eksplozivne naprave, a 20 puta je pucano iz vatrenog oružja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here