Home Vijesti Nakon šest dana izvučena žena ispod ruševina zgrade u Kini

Nakon šest dana izvučena žena ispod ruševina zgrade u Kini

0

Spasioci u Kini izvukli su živu ženu iz ruševina zgrade koja se djelimično urušila gotovo šest dana ranije, izvijestili su danas državni mediji.

Tokom tragičnog urušavanja zgrade u gradu Changshi poginulo je najmanje pet osoba. Desetero je preživjelo nesreću, a spasioci još uvijek tragaju za desetinama nestalih, piše NBC News.
Bila pri svijesti, savjetovala spasioce
Spasiteljske ekipe su jutros nešto iza ponoći iz ruševina izvukli ženu koja je još uvijek bila živa mada je od urušavanja šestspratnice prošlo oko 132 sata. Zadnji dio zgrade se iznenada urušio 29. aprila.
Žena je bila pri svijesti i čak je savjetovala spasioce kako da je izvuku bez nanošenja daljih povreda.
Policija je zbog ovog incidenta uhapsila najmanje devete osoba, uključujući vlasnika zgrade.
Sumnjiči ga se da je ignorisao građevinske propise i počinio druge prekršaje.
Privedene su i tri osobe zadužene za projektovanje i gradnju te još pet osoba koje su navodno dale lažnu procjenu bezbjednosti objekta.
U zgradi su se, uz stanove, nalazili i kafići te trgovine.
Nezakonita gradnja dodatnih spratova, nepostavljanje armature…
Zbog porasta broja urušavanja zgrada u posljednjih nekoliko godina, kineski predsjednik Xi Jinping je prošloga mjeseca zatražio da inspekcije provedu dodatne provjere izgrađenih objekata kako bi se otkrili eventualni strukturalni problemi.
Do urušavanja često dolazi zbog nepoštovanja sigurnosnih standarda, što uključuje nezakonitu izgradnju dodatnih spratova ili propuštanje postavljanja armature.
(Index)
Adblock test (Why?)