Home Vijesti Napeto ispred opštine Zvečan: KFOR silom krenuo na demonstrante

Napeto ispred opštine Zvečan: KFOR silom krenuo na demonstrante

0

U Zvečanu traje sukob između pripadnika Kfor i srpskog naroda, nakon što su pripadnici NATO misije krenuli na Srbe koji su mirno sjedili ispred opštine Zvečan, javlja izvještač Tanjuga.

Fire on the streets in #Zvecan pic.twitter.com/5uZ5XyOpHR
— RRN.Europe (@RRNEurope) May 29, 2023

(11)
Kosova'nın Mitroviça iline bağlı Zvecan, Leposaviç ve Zubin Potok bölgelerinde Kosovo Force (KFOR) birlikleri ile Sırp protestocular arasında çatışmalar yaşanıyor…
Sırplar, daha da kalabalıklaşıyor… pic.twitter.com/zSNelrDOjN
— CorrespondentTR (@TrCorrespondent) May 29, 2023

17.53 – Mnogo povrijeđenih sa obje strane
Detonacije i pucnji odjekuju Zvečanom. Kako javlja dopisnik RTS-a, ima mnogo povrijeđenih sa obje strane. 
Povrijeđeni su smešteni u Domu zdravlja u Zvečanu, a oni sa težim povredama odvedeni su u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.
U Leposaviću i Zubinom Potoku je mirno, a građani su se razišli.
17. 43 – Ranjeno dvoje Srba

Najmanje dvoje Srba je ranjeno, od čega jedan mladić teže i to iz vatrenog oružja, nakon što su pripadnici KFORA upotrijebili šok bombe, a pripadnici kosovske policije zapucali iz vatrenog oružja, saznaje Kosovo onlajn.
17.42 – Građani se povukli do taksi stanice u Zvečanu
Građani koji su se sukobili sa KFOR-om povukli su se sve do taksi stanice u Zvečanu. Tu se nalazi najmanje jedno vozilo Hitne pomoći, prenosi N1.
Iz pravca Zvečana u Kosovsku Mitrovicu do sada su pod rotacijom došla najmanje tri sanitetska vozila, a nekoliko vozila hitne pomoći otišlo je i iz Mitrovice u Zvečan.
17.29 – U sukobima povrijeđeni i Srbi, među njima izvještač Tanjuga
U sukobima u Zvečanu između pripadnika KFOR-a i srpskog naroda ima povrijeđenih Srba, među kojima je i izvještač Tanjuga sa lica mjesta.
Izvještač je povrijeđen kada mu je šok bomba pala pod noge. Ima bol u nozi i blago krvarenje i nije mu pružena pomoć, prenosi Tanjug. 
17.20 – Nakon što između 200 i 300 Srba nije ispunilo ultimatum Kfora da se udalje od vozila kosovske policije koja su bila okružena srpskim narodom, Kfor je silom krenuo na demonstrante, koristeći pendreke, šok bombe i suzavac.
Srbi su uzvratili na napad Kfora, letjele su flaše i kamenice, a kako dodaje izvještač Tanjuga, bilo je povrijeđenih pripadnika Kfora, dok je njihova oprema ostala na asfaltu – čizme, cipele, pendreci i ostala oprema.
Zapaljen je i jedan privatan automobil, a srpski mediji prenose da su u sukobima ranjene dvije osobe.

Izvještač Tanjuga javlja da se srpski narod razbježao, ali da su iz prikrajka i dalje bacali kamenje na Kfor, koji je sve vrijeme ispaljivao šok bombe.
Blindirana vozila kosovske policije su se pomjerila, a kosovski pripadnici stoje pored opštine i zasad se ne miješaju u sukob, prenosi Tanjug.
Kfor je u međuvremenu preko razglasa pozvao Srbe da se raziđu
Srpska lista i građani traže da novoizbarani albanski gradonačelnik ne dolazi u zgradu opštine i da se specijalna kosovska policija odmah povuče.
Ispred zgrade su i pripadnici KFOR-a, koji su raspoređeni i u Leposaviću i Zubinom Potoku. Ambasador SAD u Prištini pozvao je novoizabrane albanske gradonačelnike na sastanak.
Kako javlja dopisnik RTS-a, sukob se preliva u ostale dijelove grada.
Kosovo onlajn navodi da je u Zvečanu bačeno oko 30-ak šok bombi i da sanitetska vozila u centru pružaju prvu pomoć ljudima koji su povrijeđeni od suzavaca. Situacija je izuzetno napeta, prenosi Euronews Srbija.

More footage from Zvečan, northern Kosovo. https://t.co/Q3aYSKgyZl pic.twitter.com/D3kltn0jl2
— Faytuks News (@Faytuks) May 29, 2023

Adblock test (Why?)